Temat: podwykonawcy
Mam przetarg ogr. na roboty. Wybrany Wykonawca powierzył część zadania podwykonawcy. W SIWZ był zapis: że jeżeli wykonawca powierzy część zamówienia podwykonawcy to do umowy zostaną wprowadzone zapisy. A teraz mój przełożony nie zgadza się na te zapisy, twierdząc, że najpierw powinniśmy zażądać umowy wykonawcy z podwykonawcą. A w SIWZ jest zapis: że wykonawca przedstawi Zamawiającemu umowę taką w ciągu 3 dni od podpisania umowy z podwykonawcą.
Przecież ten wykonawca najpierw musi mieć pewność, że wygrał przetarg i najpierw podpisuje umowę z Zamawiającym, a później z wykonawcą.
Chodzi tu przede wszystkim o to że mój przełożony boi się ponosić solidarną odpowiedzialność z wykonawcą w stosunku do podwykonawcy. Bo jeżeli wykonawca nie zapłaci podwykonawcy to na zamawiającym ciąży obowiązek tej zapłaty. A z zapisu SIWZ to co ma być dopisane do umowy nie będzie wiadomo ile będzie musiał Zamawiający potrącić z faktury wykonawcy, żeby zapłacić podwykonawcy.
Ja sama dobrze tego zjawiska nie rozumiem - masło maślane. Co sądzicie o tym i jak z tego wybrnąć. Proszę.