1

Temat: umowa i załączniki

W obecnej pracy praktykują, że przy podpisywaniu umowy Wykonawca i Zamawiający otrzymują xero:
- SIWZ
- PFU (jeśli jest)
- tabela elementów rozliczeniowych
- pytania i odpowiedzi
- modyfikację

i każda ze stron musi to parafować. Żaden z tych dokumentów nie jest przywołany w treści umowy.

Rozumiem, że umowa to załącznik do SIWZ. Wykonawca składając ofertę akceptuje warunki i przedmiot zamówienia + poświadcza to w formularzu ofertowym.

Czy takie wymaganie ma sens?????? Dla mnie zbędna biurokracja.

2

Odp: umowa i załączniki

Oczywiście że to zbędna biurokracja, SIWZ czy inne są załącznikami i można je również wyszczególnić, ale po co kserować?

3

Marcel napisał/a:

Oczywiście że to zbędna biurokracja, SIWZ czy inne są załącznikami i można je również wyszczególnić, ale po co kserować?

jak to wybić z głowy kierownikowi .... jak on tak chce

4

W czym Ci to przeszkadza, jeśli kierownik chce podpisywać zbędny plik papierów to niech podpisuje. Jedyne co bym zrobił w takiej sytuacji do dodał na końcu umowy dodatkowy paragraf zatytułowany  "Załączniki" i wyszczególnił tam te wszystkie dokumenty.

5

marekw2 napisał/a:

W czym Ci to przeszkadza, jeśli kierownik chce podpisywać zbędny plik papierów to niech podpisuje. Jedyne co bym zrobił w takiej sytuacji do dodał na końcu umowy dodatkowy paragraf zatytułowany  "Załączniki" i wyszczególnił tam te wszystkie dokumenty.

ja to muszę pokserować (czasem jest to i 100 - 200 stron); jak już obie strony podpiszą umowę i zaparafują litanię to potem scan

6

Jeszcze dla inspektora nadzoru, księgowości ,radcy prawnego ludzie to jakaś paranoja mogę jedynie współczuć !!! nie rozumiem tego - " bo ja tak chcę" a lasy wolno rosną .

7

Załączniki są zawsze w segregatorze w dodatku oryginały, ktoś będzie chciał sprawdzić to sprawdzi.

8

Ja też uważam, że to nie ma sensu ale stara zasada w stosunkach szef-podwładny mówi:
1. Szef ma zawsze rację
2. Jeżeli szef nie ma racji patrz pkt. 1