1

Temat: Wykonawcy należący do tej samej grupy kapitałowej

Witam,
jak postąpić w sytuacji, gdy Wykonawcy, którzy złożyli oferty, należą do tej samej grupy kapitałowej. Wykonawcy oświadczają, ze są odrębnymi spółkami ze swoim kapitałem zakładowym i ze między nimi nie ma powiązań kapitałowych, osobowych i kontraktowych. Jedyne co ich łączy to wspólny udziałowiec tworzący grupę kapitałową, Co wg Was w takiej sytuacji , wykluczyć czy przyjąć ofertę??

2

Odp: Wykonawcy należący do tej samej grupy kapitałowej

golavox napisał/a:

Nawet jeśli nalezą to i tak nie możesz ich wykluczyć

wykluczasz na art. 24 (tam nie ma nic o grupie kapitałowej)

No jest - art. 24 ust. 1 pkt 23

3

Sankcja wykluczenia wykonawców unormowana w art. 24 ust. 2 pkt 5 Pzp polega na wykluczeniu wykonawców z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w przypadku, gdy należąc do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, złożyli oni odrębne oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w tym samym postępowaniu (Zob. Wyrok KIO z 1 września 2014 roku, KIO 1674/14). Zaistnieje ona wówczas, gdy dojdzie do sytuacji konkurowania powiązanych wykonawców o jedno i to samo zamówienie publiczne, które realizowane będzie w wyniku przeprowadzenia jednej procedury zamówieniowej.

4

http://prawoexpert.pl/problemy-praktyczne-zwiazane-z-wykluczeniem-wykonawcy-z-powodu-przynaleznosci-grupy-kapitalowej/

5

eva napisał/a:
golavox napisał/a:

Nawet jeśli nalezą to i tak nie możesz ich wykluczyć

wykluczasz na art. 24 (tam nie ma nic o grupie kapitałowej)

No jest - art. 24 ust. 1 pkt 23

tu akurat mi się przykleiłam odp. z mojego gadugadu firmowego (posługujemy się wew. firmy) odnośnie powiązań kapitałowych lub osobowych - dlatego usunęłam post

6

Może się przyda wink

http://eurozamowienia.pl/wpis,107,Wykonawcow_z_grup_kapitalowych_nie_wyklucza_sie__8222z_automatu_8221_.html

7

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam