1

Temat: doświadczenie wspólnika spółki jawnej

Witajcie, czy ktoś posiada może namiary na orzeczenia, opinie, na poparcie tezy, że spółka jawna może posłużyć się doświadczeniem swojego wspólnika, które ten nabył prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą? Widzę, że są dwa stanowiska: jedno mówi, że tak, wspólnik wnosi do spółki swoje doświadczenie, a drugie, że tylko jeśli wniósł aportem do spółki swoje przedsiębiorstwo i nie prowadzi już działalności gospodarczej. Wiem że mogę na was liczyć.

2 (edytowany przez janek159 2017-11-09 08:30:44)

Odp: doświadczenie wspólnika spółki jawnej

Niepotrzebował bym/ nie potrzebowałbym do tego dodatkowych uzasadnień, aby przyjąć, że ta spółka jawna z osobą mającą doświadczenie może potwierdzić warunek. No, w sytuacji gdy samodzielnie ta osoba wykonywała czynności w ramach prowadzonej działalności.

3

No niestety zamawiający ma wątpliwości, podejrzewam że pod wpływem innego wykonawcy startującego w przetargu. Twierdzi, że są orzeczenia KIO, że w takim przypadku doświadczenie nie przechodzi na s.j. Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć z wyjątkiem orzeczenia 359/10, że wspólnik spółki cywilnej jednak wnosi do spółki jawnej swoje doświadczenie zdobyte w s.c. Ale jedno orzeczenie to troczę mało.

4

e, zatroszcz się o oświadczenie tego człowieka, że sam wykonywał obowiązki w ramach prowadzonej działalności i będzie oczywiste że swoją wiedzę i umiejętności realizuje w spółce jawnej

5

Janek, tak zrobię, ale obawiam się, że to może być za mało.

6

Ostatecznie, zawsze możesz wydrukować tę dyskusję na potwierdzenie prawidłowości twojego działania. Wtedy nikt już nie będzie dyskutował.

7

doświadczenie ma człowiek

8 (edytowany przez jazz 2017-11-14 14:20:40)

Zamawiający jednak stwierdził że spółka nie wykazała spełnienia warunków, bo nie może posłużyć się doświadczeniem wspólnika nabytym w trakcie prowadzenia działalności gospodarczej. Może jednak ktoś ma jakieś orzeczenia w tym temacie, na korzyść jednej lub drugiej strony?

9

A co w przypadku gdy osoba nabyła doświadczenie prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą, na firmę zostały wydane referencje i nadal prowadzi działalność. Jest jednocześnie pracownikiem innej firmy i ta firma posługuje się jego doświadczeniem, wykazuje je jako swoje (powołując się, że jest jej pracownikiem).

10

Poruszałam temat przekształcenia jednoosobowej działalności gospodarczej w spółkę jawną (osoba prowadząca tę działalność stała się wspólnikiem w spółce jawnej) z prawnikiem, który specjalizuje się w zamówieniach publicznych i bez wątpienia przyznał on, iż doświadczenie firmy "przechodzi" do doświadczenia spółki.