1

Temat: Oświadczenie GK - zarzuty kontroli

Mam problem i proszę o pomoc jak się bronić. Przetarg z dofinansowaniem. Procedura klasyczna. Wykonawca złożył Oświadczenie o GK, ale nie zaznaczył "kwadracika" w oświadczeniu, że "nie należy" do GK  tylko przekreślił tekst, że "należy". Wykonawcy nie wzywałem do wyjaśnień, bo z treści dla mnie jasno wynika, ze nie należy. A tak wogóle to jest to najdroższy wykonawca, ale jak widzę dla kontrolującego nie ma to żadnego znaczenia, dla niego problemem jest, że nie zaznaczył że nie należy do GK.

2

Odp: Oświadczenie GK - zarzuty kontroli

To techniczna sprawa w jaki sposób zaznaczy to Wykonawca, czy to zaznaczenie kwadracika czy wykreślenie, nie ma znaznczenia, kontrolujący widać już naprawdę nie mają co robić big_smile

3

zgadzam się z Marcelem,

komisja nie miała wątpliwości znaczenia tego oświadczenia więc nie było potrzeby wyjaśnień

4

żałosne

5

Widocznie tonek masz tak super poprowadzone postępowanie, że takich błahych spraw się czepiają.
Może prawnik Ci pomoże w zakresie kodeksu cywilnego i składania oświadczeń woli - tyle co mogę Ci podpowiedzieć.

6

Dzięki od razu mi lepiej smile Będę walczył !!! Ale zastanawia mnie jeden wywód kontrolującego, że przyjmując, że nawet jak to oświadczenie byłoby złe, to w jaki sposób miałoby to wpływ na wynik postępowania, skoro ten wykonwawa jest najdroższy i nie byłoby szans na podpisanie z nim umowy.

7

to zależy jaki zarzut chce się przedstawić

8

Cyt: "Być może wykonawca specjalnie tak nieprecyzyjnie wypełnił oświadczenie o gk, bo jest w gk z wykonawcą co złożył najkorzystniejszą ofertę" Oczywiście ten najkorzystniejszy wykonawca złożył oświadczenie, że nie jest w gk z innymi wykonawcami. A tak wogóle to wiem na 100%, że te podejrzenia kontrolującego, które zacytowałem powyżej są całkowicie bezpodstawne smile

9

Jestem nawet w stanie poprosić oby wykonawców, o oświadczenie że nie są i nigdy nie byli ze sobą w gk. Ale to już chyba paranoja...

10

Paranoja. Nie ma to wpływu na wybór oferty najkorzystniejszej. Zresztą od tego nie ma korekty przecież.