1

Temat: motywacyjny system wynagrodzeń

Dostałem polecenie przygotowania propozycji motywacyjnego systemu wynagrodzeń pracowników komórki zamówień publicznych. Mam wydumać założenia wynagradzania w powiązaniu z wynikami pracy osiągniętymi przez  pracowników, w tym określić punktowo za jakie zrealizowane zadania przyznawana będzie premia. Temu, kto to wymyślił chyba bardzo się nudziło, a ja nie mam żadnych pomysłów.
Czy ktoś z Was ma/miał do czynienia z tematem? Jakieś pomysły, nawet bardzo luźne, mile widziane.

2

Odp: motywacyjny system wynagrodzeń

o matko!

współczują pracownikom zamówień

Zaproponuj że w tym zakresie czynności premie mogą przyznawać  losowo - "na kogo wypadnie na tego bęc"

3

dobre, zastanówmy się...

1. za ilość prowadzonych postępowań, karajowych , unijnych,
2. za ilość postepowań zakończonych umową, procentowo,
3. za brak błędów w procedurze - zawsze dodatkowe 1 tys. zł za postępowanie,
itd.

4

O matko, ale przecież większość postępowań chociażby od momentu ogłoszenia nie zależy już od pracownika, skąd pracownik ma mieć wpływ na wykonawcę, żeby podpisał umowę... Jakaś paranoja... 
Może za ilość prowadzonych postępowań, ale u mnie zadania rozdziela dyrektor i nie mam za bardzo wpływu na to ile będzie postępowań moich a ile koleżanki, każda jest trochę lepsza w swoim zakresie, jedna bardziej techniczna (przeglądy budynków, instalacji), druga lepsza w dłubaniu w szczegółach typu materiały biurowe, więc jak premiować każdego pracownika??

5

zgadza się, to co napisałem to z przymrużeniem oka

6

janek159 napisał/a:

zgadza się, to co napisałem to z przymrużeniem oka

A szkoda, fajnie by było...
Oczywiście macie rację. Ani nie mamy wpływu na liczbę postępowań, ani na ich wynik. Jak coś się zrobi źle, to można raczej liczyć na karę a nie na nagrodę za brak naruszeń. Zysków też raczej nie wypracowujemy.

7

dodatkowo pracownik mógłby robić pewne rzeczy "na siłę" żeby się załapać

8

nie zyski...ale oszczędności (wyłączają wpływ drugiego kryterium)

9

Odwróć kota ogonem. Złóż temu kto to wymyślił propozycję, że nie przygotujesz propozycji wynagradzania za przeprowadzenie postępowań tylko zabierania części premii za błędy popełnione przy postępowaniach. Podstawowe założenie że premia należy się każdemu pracownikowi komórki zamówieniowej. No trzeba by zrobić listę błędów. Nie zapomnij tylko ująć błędu kierownika zamawiającego, który przed odebraniem oświadczenia z art. 17.1 powinien uprzedzić osoby składające oświadczenie zgodnie z 17.2. Za każdy taki błąd zabierasz mu 25% premii co oznacza, że jak zapomni to komisja 4 osobowa pozbawia go premii.   Ciekawe czy będzie zadowolony wink  Bardziej sprawiedliwe niż przyznawanie premii z wydumanego klucza.