1

Temat: Podmiot 3 - podwykonawca

Czy Podmiot 3 na zasoby którego powoływał się wykonawca (w zakresie doświadczenia w robotach budowlanych), musi wykonać dokładnie taką część tych robót (lub więcej) w zakresie jakim powoływał się wykonawca w wykazaniu warunku?

Np trzeba było wykazać wykonanie 130 przyłączy i Wykonawca posługuje się doświadczeniem Podmiotu trzeciego w ilości tych 130 przyłączy. Wykonawca nie posiada żadnego doświadczenia własnego w tym zakresie.

2

Odp: Podmiot 3 - podwykonawca

problem nie rozwiązany

3 (edytowany przez janek159 2017-11-13 08:04:51)

Brakuje przepisu w tym zakresie. może się doczekamy.

A tak absurdalne sytuacje są możliwe, np takie że w tej sytuacji wykonawca będzie wykonywał 99 % nie mając doświadczenia, a podwykonawa 1 %.

4

Czyli podmiot trzeci może wykonać np tylko 30 przyłączy, a w przypadku pozostałych 100 doradzać, konsultować, nadzorować itd.? Czyli powiedźmy, że realnie uczestniczyć jak wymaga tego ustawa?

5

moim zdaniem co najmniej 50% podmiot trzeci  oferent sie uczy i robi pozostałe 50% ale wyegzekwować chyba sie tego nie da (chyba żeby wpisać do SIWZ ale nie wiem czy ktoś tak robi)

6

A jeśli mam taki zapis w SIWZ:

W związku z powyższym, w sytuacji gdy któryś z warunków, o których mowa w pkt 6.2, będzie w całości spełniony nie przez Wykonawcę lub wspólnika konsorcjum, a przez inny podmiot, podmiot ten musi być wykonawcą całej części zamówienia (100%). Jeżeli warunek będzie spełniony częściowo przez inny podmiot lub inne podmioty, to ta część zamówienia będzie musiała być wykonana proporcjonalnie do zakresu spełnienia tego warunku przez poszczególne podmioty.

7

"... Jeżeli warunek będzie spełniony częściowo przez inny podmiot lub inne podmioty, to ta część zamówienia będzie musiała być wykonana proporcjonalnie do zakresu spełnienia tego warunku przez poszczególne podmioty.." tego trochę nie rozumiem dopuszczał łączenie doświadczenia tj np oferent 70 przyłączy a podmiot trzeci 60 przyłączy??

8 (edytowany przez Miraa 2017-11-13 09:03:26)

Pisząc post uogólniłam trochę sytuację.
Do wykonania jest 120 przyłączy.
Zamawiający żądał wykazania 2 robót po 60 przyłączy każda z nich.

Były też inne warunki.
Pozostałe warunki Wykonawca spełnia sam, problem mam z przyłączami.

9

a gdzie jest proporcjonalność warunku udziału do zamierzenia

10

Skoro wymaga się 2 robót po 60 przyłączy każda, to równie dobrze jedną robotę mógł wykazać wykonawca jako swoje doświadczenie a drugą jako udostępnione przez podmiot trzeci i wtedy 60 przyłączy wykonałby wykonawca a 60 podwykonawca.

Tutaj nie ma co się rozwodzić o proporcjonalności, bo w przypadku tego warunku Wykonawca spełnia go posiłkując się tylko i wyłącznie doświadczeniem podmiotu trzeciego.

11

Myszy chodzi pewnie o to że tym warunkiem wycięliście oferenta który np wykonał jedno zadanie polegające na realizacji np 130 przyłaczy

12

Możliwe. Ale myślę, że gdyby ktoś legitymował się takim doświadczeniem, to padłoby pytanie, czy uwzględnimy takie doświadczenie, a niczego takiego nie było.

13

Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. Przepis ten wskazuje, że przyłącza ma wykonać podwykonawca udostępniający zasoby, nikt inny.

14

no to pytanie kto powinien otrzymać referencje bo idąc tym tropem co w poście powyżej referencje winien dostać podmiot trzeci i w ten sposób główny wykonawca - oferent nigdy nie nabierze doświadczenia

15 (edytowany przez marekw2 2017-11-14 06:26:16)

Ja myślę, że intencja ustawodawcy była inna. Pisząc o tym, że użyczający doświadczenie ma uczestniczyć w realizacji nie chodziło mu o to, że wykonać ma pełen zakres na jaki użyczył doświadczenia bo doprowadziłoby to do kuriozalnej sytuacji, w której ten składający ofertę otrzymał by na koniec referencje poświadczające, że wykonał te przykładowe 120 przyłącza mimo że nie wykonał ani jednego. Chodzi tu raczej o to aby to użyczanie doświadczenia odbywało się choć częściowo w praktyce a nie jak za rządów poprzedniej wersji tego przepisu gdzie bywały sytuacje, że ten użyczający często kończył współpracę z wykonawcą na podpisaniu oświadczenia. Nie widzę nic złego w tym, że użyczający doświadczenia w realizacji powiedzmy tych 120 przyłączy wykona w rzeczywistości 10 z nich o ile w tym czasie przyuczy głównego wykonawcę, który w życiu nie wykonał żadnego przyłącza, a potem będzie nadzorował jego pracę. Wiem, że to tylko teoria, ale pomarzyć każemy wolno.

16

marekw2 napisał/a:

Ja myślę, że intencja ustawodawcy była inna. Pisząc o tym, że użyczający doświadczenie ma uczestniczyć w realizacji nie chodziło mu o to, że wykonać ma pełen zakres na jaki użyczył doświadczenia bo doprowadziłoby to do kuriozalnej sytuacji, w której ten składający ofertę otrzymał by na koniec referencje poświadczające, że wykonał te przykładowe 120 przyłącza mimo że nie wykonał ani jednego. Chodzi tu raczej o to aby to użyczanie doświadczenia odbywało się choć częściowo w praktyce a nie jak za rządów poprzedniej wersji tego przepisu gdzie bywały sytuacje, że ten użyczający często kończył współpracę z wykonawcą na podpisaniu oświadczenia. Nie widzę nic złego w tym, że użyczający doświadczenia w realizacji powiedzmy tych 120 przyłączy wykona w rzeczywistości 10 z nich o ile w tym czasie przyuczy głównego wykonawcę, który w życiu nie wykonał żadnego przyłącza, a potem będzie nadzorował jego pracę. Wiem, że to tylko teoria, ale pomarzyć każemy wolno.

Dokładnie tak samo uważam, podsyłam link z komentarzem do problemu:

pzp.wgpr.pl/czy-podmiot-udostepniajacy-potencjal-w-zakresie-doswiadczenia-musi-uczestniczyc-jako-podwykonawca-w-calosci-realizowanych-robot.html