Temat: doświadczenie - czlonek konsorcjum
Zgłosił się do mnie członek konsorcjum (" ZGŁASZAM SIĘ JAKO CZŁONEK konsorcjum") , z prośbą o wystawienie zaświadczenia " o wysokości zrealizowanej usługi oraz o udzielenie informacji czy usługi zostały wykonane należycie" , który ani krzty usługi nie wykonał,ale w konsorcjum wykonawców wystąpił.
Jak do tej pory traktowałem takie sytuacje jako " doświadczenie konsorcjum jest doświadczeniem każdego członka konsorcjum" i takie referencje wystawiałem jako doświadczenie zdobyte przez cale konsorcjum, bez wzgledu na to czy ktoś cos robił czy też nie.
ale teraz znalazłem taki oto wyrok:
Członek konsorcjum nie może wykazywać, iż nabył doświadczenie w realizacji całego zamówienia. Istotna jest jedynie część faktycznie przez niego zrealizowana.
Do takiego wniosku doszedł Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z dnia 4 maja 2017 r. (sygn. C?387/14).
Analizując problem Trybunał zwrócił uwagę na kilka istotnych aspektów sprawy:
62) [?], gdy wykonawca polega na doświadczeniu grupy wykonawców, której był członkiem, doświadczenie to należy oceniać w zależności od konkretnego zakresu udziału tego wykonawcy, a więc jego faktycznego wkładu w prowadzenie działań, które były wymagane od tej grupy w ramach danego zamówienia publicznego.
63) [?], wykonawca nabywa realne doświadczenie nie przez sam fakt bycia członkiem grupy wykonawców i bez względu na to, jaki miał w tę grupę wkład, lecz wyłącznie poprzez bezpośredni udział w realizacji przynajmniej jednej z części zamówienia, do którego całościowego wykonania zobowiązana jest ta grupa wykonawców.
64) Wynika z tego, że wykonawca nie może polegać, do celów wymaganego przez instytucję zamawiającą doświadczenia, na realizacji świadczeń przez innych członków grupy wykonawców, w których realizacji faktycznie i konkretnie nie brał udziału.
Jak wy postępujecie z takimi wykonawcami, którzy nic nie robią a o referencje się zgłaszają?