1

Temat: PILNE ENERGIA

Dostałam dziś następującą wiadomość:
"Decyzją Prezesa URE z dnia 07.12.2007 r. zwolnione zostały w 2008 roku ceny energii elektrycznej dla wszystkich podmiotów gospodarczych i publicznych. Decyzja ta  pozwala na wybór dostawcy energii, a to w przypadku JST wiąże się z koniecznością przeprowadzenia przetargów."

Co o tym sądzicie ja nigdzie nie znalazłam nić na ten temat trzeba zamawiać w trybie przetargu czy nie art. 67 ust. 3 pkt 1 ppkt b ?????

Bardzo proszę jak ktoś coś wie mądrego to dajcie znać

Pzdr

2

Odp: PILNE ENERGIA

A było zrobić wcześniej z WR na czas nieokreślony...

3

może było ale co teraz????????????????????

4

oki a co jeżeli na początku 2007 roku zostały zawarte umowy na czas nieokreslony na dostawe energii i na dostawe wody i odprowadzanie scieków a NIE ZOSTAŁ zastosowany tryb z Wolnej Ręki???

5

nieważne jakim trybem , liczy sie to że masz umowe

6

nawet jesli zaden nie został zastosowany. Ot tak została podpisana??

7

Widze dwie możliwości: "dorobienie" protokołu ZP i innych papierów do tej umowy, tak żeby to jedak był tryb WR, albo stwierdzenie że umowa jest nieważna ze wszystkimi konsekwencjami...

8

Właśnie brałan pod uwage taka ewntualnosć aby rozwiązać umowy i zawrzeć je poprawnie stosując tryb zamówienia z wolnej reki ale teraz w myśl zmieniajacych sie przepisów energetycznych znów zastanawiam sie czy bedę miała takie prawo do WR:). I kółko się zamyka

9

a_wolinska napisał/a:

Właśnie brałan pod uwage taka ewntualnosć aby rozwiązać umowy i zawrzeć je poprawnie

Jeśli myślisz o stwierdzeniu nieważnosci umowy, to ma ono moc wsteczną, więc okaże sie ze przez cały rok płaciliście za energie bez podstawy prawnej...

10

Czyli jedynie dorabianie dokumentów mnie ratuje? Nie wiem tylko jak zakład energetyczny podejdzie do tej sprawy? Wkońcu to jest prośba o wsteczne podpisy itp. Mam wiele wątpliwości co do tego wyjścia, choć zdaje sie ze decyzja tak naprawde należy do mojego Kierownika i chce mu przedstawić wszystkie możliwości.

11

Wykonawca nie musi nic podpisywac, tylko zamawiajacy.
A jaka jest wartosc tej umowy?

12

a co z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia art. 95 pzp

13

Piotrek
Poziom X Re: PILNE ENERGIAWykonawca nie musi nic podpisywac, tylko zamawiajacy.
A jaka jest wartosc tej umowy?

Nie ma podanej wartości umowy. Energa stosuje swoje druki umów, na których określa się tylko moce przesyłowe, zapotrzebowanie na energie na poszczególne budynki. Moja instytucja posiada trzy budynki a na każdy z nich jest osobna umowa. Na ostatnim szkoleniu pytałam prowadzącą o podpowiedź co zrobić w takiej sytuacji kiedy umowy są zawarte bez stosowania ustawy pzp ale też miała problem jak to rozwiaząć. Doszłyśmy do wniosku, ze najbezpieczniej bedzie złożyć wypowiedzenie na dostawe energii i w miedzyczasie przeprowadzić nowe postepowanie tak aby nie zostać bez prądu. Pojawił sie jednak problem czy dzielić zamówienie na dostawe energii i na usługe przesyłu(którą może zrobić tylko miejscowy dostawca energii)? Nie mam pojącia jak sie za to zabrać:) Jak okreslić przedmiot zamówienia???

14

??

15

No, cóż... chyba jest nie wielu, którzy mogliby coś mądrego podpowiedzieć.
Znam takich, którzy byli wielce zdziwieni, że przy energii elektrycznej, cieplnej i dostawie wody należy stosować ustawę Pzp. No i teraz jest problem, bo umowy są od 2006r. a nie ma postępowania.
Co do przetargu na prąd znalazłam dwa ogłoszenia. Mogą się przydać: www.powiat.lublin.pl   oraz    www.srodmiescie.warszawa.pl     

Pozdrawiam