1

Temat: podwykonawca na etapie realizacji zamówienia

Czy Wykonawca, który na etapie składania ofert zadeklarował, że wykona zamówienie sam może teraz wziać podwykonawców? Jeżeli możecie, to podrzućcie mi jakiś dobry link do tego tematu.

2 (edytowany przez Marcel 2017-11-17 09:50:28)

Odp: podwykonawca na etapie realizacji zamówienia

Może w trakcie realizacji zamówienia.

3

W istotnych zmianach umowy mam zapisane poszczególne przypadki istotnych zmian, ale nie ma tam wpisanej zmiany podwykonawcy- z drugiej strony w paragrafie o podwykonawstwie mam wpisane, że Wykonawca może wykonać przedmiot umowy przy udziale Podwykonawców. Dodatkowo w umowie mam zapis: "Zamawiający w trakcie realizacji umowy, dopuszcza w każdym czasie zmiany jej treści, niepowodujące zmiany treści oferty, na podstawie której wybrano Wykonawcę, dotyczące zmian treści umowy niezwiązanych z wyborem Wykonawcy, np. zmiana konta bankowego, zmiana danych teleadresowych".
Jeżeli w umowie jest zapis: "Wykonawca zamierza powierzyć Podwykonawcom wykonanie następujących robót budowlanych: nie dotyczy."- bo tak wpisał w ofercie, to na jakich zasadach odbywa się wprowadzenie tego podwykonawcy.
Może to trochę niezrozumiale zapisałam.
Czy wprowadzenie podwykonawcy na etapie realizacji umowy (jeżeli deklarowało się wykonanie bez podwykonawców) to istotna zmiana, zmiana treści oferty? Jaki to ma charakter?

4

Przepisy same w sobie dopuszczają zatrudnienie podwykonawcy w trakcie realizacji zamówienia, moim zdaniem to zmiana nieistotna i nie powoduje naruszenia art.144.