1

Temat: Czy art. 29 ust. 3a i 142 ust. 5 ma zastosownie do zamówień poniżej..

Czy art. 29 ust. 3a (zatrudnianie na umowę o pracę)  i 142 ust. 5 (waloryzacja umowy zawieranej na okres dłuższy iż 12 m-cy) ma zastosowanie do zamówień poniżej..

Planuję wszcząć postępowanie na stałą ochronę biura - okres 24 mcy, wartość szacunkowa ok. 50 tyś. Czy muszę stosować art. 29 ust. 3a i 142 ust. 5?

2

Odp: Czy art. 29 ust. 3a i 142 ust. 5 ma zastosownie do zamówień poniżej..

jak poniżej 30 tyśęcy to się zastanawiasz

3

nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Stosuje sie czy też nie?

4 (edytowany przez Marta 2017-11-20 12:24:02)

z tego co napisałeś to nie stosujesz  ustawy pzp bo wartość poniżej art. 4.8.

5 (edytowany przez samzam 2017-11-20 12:33:18)

Chyba zapominacie, o krokach wykonywanych przed wszczęciem postępowania.
1) Po pierwsze ustala się opis przedmiotu zamówienia - art. 29-31
2) Po drugie ustala się szacunkową wartość zamówienia - art 32 i nast.
Co dopiero kiedy ustalimy, ze wartość zamówienia jest poniżej, to nie stosujemy przypisów ustawy.

Czyli art. 29 ust. 3 a dotyczący zatrudnienia na pewno stosuje się.

Zastanawiam się nad art. 142 ust. 5. Mój prawnik twierdzi, że sie stosuje, gdyż ten artykuł nie odnosi się do procedur określonych ustawą, a odnosi się do umów zawieranych z zakresu zamówień publicznych, a umowa poniżej 30 tyś euro jest też umową w sprawie zamówienia publicznego

6

po pierwsze nie tyś a tys, (staramy się pisać po polsku) a po drugie dawno takich absurdów nie czytałem, powodzenia

7

janek159 napisał/a:

po pierwsze nie tyś a tys, (staramy się pisać po polsku) a po drugie dawno takich absurdów nie czytałem, powodzenia

No cóż, zgadzam się big_smile

8

Chciałem poznać wasze opinie, a co do absurdów... hm.
Miałem rozmowę z 2 znanymi trenerami i co do art. art. 29 ust. 3 a  - tu jest zgodność, że musi być zapis w postępowaniach nawet poniżej 30 tyś euro, bo zawsze na początku jest ustalenie przedmiotu zamówienia.
Co do stosowania art. 142 ust. 5 -są podzielone opiniie

9

janek159 napisał/a:

po pierwsze nie tyś a tys, (staramy się pisać po polsku)

Za bardzo poniosło Ciebie smile

10

nic mnie nie poniosło, od dawne jest uczulony na tyś. i mówię o tym głośno, wy mnie też poprawiajcie bo każdy robi babole, wiem nie zaczynam zdań z dużej litery

11 (edytowany przez samzam 2017-11-20 13:46:03)

janek159 napisał/a:

nic mnie nie poniosło, od dawne jest uczulony na tyś. i mówię o tym głośno, wy mnie też poprawiajcie bo każdy robi babole, wiem nie zaczynam zdań z dużej litery

Ale o co Ci chodzi: że napisałem "tyś"? Jeśli tak, to potrzebujesz silnych leków smile

Nie ważne...
Myślałem, ze konstruktywnie wypowiesz się na temat ten, co już ustaliłem z 2 trenerami.

12 (edytowany przez janek159 2017-11-20 14:19:06)

ok przyjmę leki, ale pamiętaj tys.

co do trenerów to zmień ich

13

Zgodnie z art. 4 pkt 8 Pzp, przepisów tej ustawy NIE STOSUJE SIĘ się do zamówień i konkursów, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 30.000 euro. Przy udzielaniu takich zamówień nie mają zastosowania przepisy Pzp, w tym dotyczące wnoszenia środków ochrony prawnej (odwołanie, skarga). Wyjątkiem są przepisy dotyczące ustalania wartości zamówienia. W celu ustalenia, czy do określonego zamówienia stosuje się przepisy Pzp, zamawiający ustala wartość tego zamówienia na podstawie art. 32-35 Pzp.

W wyroku dnia 11 lutego 2016 r., KIO/KD 14/16, Krajowa Izba Odwoławcza zwróciła uwagę, że ?Jeśli jest ta wartość niższą niż 30 tys. euro to Zamawiający nie stosuje wprost przepisów ustawy P.z.p., jednak musi pamiętać o zasadach obowiązujących w zamówieniach tj. zagwarantowanie wykonawcom nie dyskryminacyjnego dostępu do zamówień publicznych, ograniczenie ryzyka nieefektywnego wydatkowania środków publicznych oraz zapewnienie przejrzystości postępowania i wyboru wykonawcy. Ponadto zgodnie z zasadami wydatkowania środków publicznych zawartymi w ustawie o finansach publicznych, wydatki publiczne powinny być dokonywane w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów, optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów.?.

Wybór sposobu przeprowadzenia postępowania w celu udzielenia zamówienia o wartości nieprzekraczającej wyrażonej w złotych równowartości kwoty 30.000 euro, stanowi autonomiczną decyzję zamawiającego.

14

Hmm..., trenerzy....., to widać są nieźle wytrenowani big_smile

15

Nadmienię, że osobom zajmującym się dłużej pzp, nazwisko eksperta, który udzielił mi odpowiedzi, na pewno jest znane, niejednokrotnie czytali jego wypowiedzi, publikacje, opnie.

"(...) A contrario, postanowienia art. 29 i nast. zawsze i bezwzględnie stosuje się, nawet jeżeli wiemy, że wstępna wartość zamówienia będzie znikoma. Zawsze w pierwszej kolejności ustalamy to co chcemy zakupić i ZAWSZE mają zastosowanie przepisy art. 29. I z chwilą właściwie opracowanego opisu, dokonujemy ustalenia szacunkowej wartości zamówienia - zgodnie z art. 32 i nast. Po tym drugim kroku, jeżeli mamy wartość poniżej kwot, o których mowa w art. 4 pkt 8 - TO OD TEGO MOMENTU nie stosujemy przepisów ustawy - vide art. 1 Pzp, tj. np. Dział I, Rozdz. 2, Dział II, Rozdz. 3 i nast., Dział VI."

16

samzam napisał/a:

- TO OD TEGO MOMENTU nie stosujemy przepisów ustawy - vide art. 1 Pzp, tj. np. Dział I, Rozdz. 2, Dział II, Rozdz. 3 i nast., Dział VI."

Amen big_smile

17 (edytowany przez marekw2 2017-11-21 12:07:09)

samzam, a czy przy zamówieniach poniżej 30000 euro stosujesz się też do art.29 ust. 3 tj zakazu opisywania przedmiotu zamówienia za pomocą znaków towarowych ?.
Wybitni i powszechnie znani eksperci od ZP piszą kolejne wersje ustawy i zasiadają w KIO. Skutki ich działań wszyscy odczuwamy. Art.4 ust. 8 wyraźnie mówi "Ustawy nie stosuje się". Cytat RobertaR (wyrok KIO) z postu 13 wg mnie wyjaśnia sprawę
Jeszcze jedna uwaga do postu 5 samzam. Ja ustawił bym nieco inna kolejność postępowania:
1. Określenie wartości szacunkowej na podstawie projektu, wykazu zakupów lub niezbędnych usług
2. Opis przedmiotu zamówienia z z zastosowaniem właściwych przepisów PZP art 29 i 30) o ile wartość szacunkowa wyniesie powyżej 30000 euro
Zwróć uwagę na to, że konstrukcja opisu przedmiotu wymagana przez PZP często uniemożliwia dokonanie wyceny szacunkowej.

18

Tak stosuję zasadę z art. 29 ust. 3. Co do Twojego twierdzenia "konstrukcja opisu przedmiotu wymagana przez PZP często uniemożliwia dokonanie wyceny szacunkowej" - nie rozumiem Twojego problemu.

Co do Twojej kolejności, to pozwolę całkowicie się nie zgodzić.
ZAWSZE ustalasz na początku swoją potrzebę  - czyli określasz to co chcesz kupić, a później co dopiero, kiedy sprecyzujesz swoje potrzeby, ustalasz tego wartość. Innej opcji nie ma.
Właśnie również otrzymałem kolejnego maila od szkoleniowca z ostatniego szkolenia, który to samo potwierdza.

19

Opinia z LEXa QA336806:
"Przepisy ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164) dalej p.z.p.
regulujące zasady sporządzania opisu przedmiotu zamówienia oraz szacowania wartości przedmiotu zamówienia znajdują
zastosowanie bez względu na to, czy wydatek będzie realizowany w jednym z trybów wskazanych w art. 10 p.z.p., czy też z
uwagi na jego wartość, wybór wykonawcy nie będzie poprzedzony zastosowaniem jednego z trybów o jakich stanowi art.
10 p.z.p.

20 (edytowany przez marekw2 2017-11-21 13:19:41)

Zgadza się, najpierw ustalam potrzebę i na tej podstawie zakładam, że chcę wybudować np. jakiś pomost. Zlecam projekt tegoż pomostu, na którego podstawie opracowuję kosztorys inwestorski (wartość szacunkowa). Jeżeli jest poniżej 30 000 euro daję sobie spokój z PZP, jeżeli przekracza otwieram ustawę i zaczynam tworzenie opisu przedmiotu zamówienia na który składają się elementy wymienione w art. 29 i w przypadku robót budowlanych 31 tj:
1. Dokumentacja projektowa i stwiorb
2. Określenie rozwiązań równoważnych jeżeli występują i sposób oceny równoważności
3. Wymagania w zakresie zatrudnienia na umowę o pracę
4. Dodatkowe wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 4
5. Ewentualne wymagania o których mowa w art. 30 ust 8 i 9, art. 30a, 30 b
Co do Twoich wątpliwości w sprawie trudności dokonania wyceny szacunkowej na podstawie opisu zgodnego z wymogami PZP. Spróbuj wycenić np samochód osobowy uczciwie opisany w ten sposób. Sam wiesz, że warunki spełni co najmniej kilka pojazdów w drastycznie różnych cenach.

21

Warto tu czasami zaglądnąć, ot tak choćby dla poprawienia sobie nastroju big_smile

22

samzam, zapytaj proszę swoich ekspertów. Dlaczego i na jakiej podstawie prawnej uważają, że do zamówień o w.s. poniżej 30 000 euro należy stosować  art. 29 ustawy PZP a pozostałych artykułów, chociażby 36 dotyczącego zawartości siwz czy całego rozdziału 3 (Tryby udzielania zamówień) już nie. Ogromnie jestem ciekaw tego uzasadnienia.

23

Panowie - nie ma się co gorączkować. Też stoję na stanowisku, że nie ma takiej potrzeby. Jednakże prawnik zasugerował, że istnieje taka konieczność, dlatego zacząłem drążyć temat. Na dodatek szkolący, do których mam kontakt ( w tym jeden z nowych przetargów smile odpowiedzieli mi tak, a nie inaczej. Dodatkowo znalazłem opinię na lexie na ten temat.
Wiem, że to jest zabawne, ale jak sami widzicie, co osoba, to odmienny pogląd:)

24

My tutaj mamy raczej jednolity pogląd. Art 4.8 i koniec. Przepis ten jest jednym z wielu wyłączeń wskazanych w tym art. Czy w przypadku pozostałych wyłączeń też mamy stosować wybiórczo ustawę?
Ja bym się zapytał szkolącego dlaczego chcą stosować art 29?
Stosowanie przepisów dot szacowania zamówień poniżej 30000,00 jest akurat logiczne ponieważ samo wyłączenie zawarte w art 4,8 odnosi się do pewnej kwoty którą należy w jakiś sposób zweryfikować. A skoro ustawa zawiera przepisy pozwalające ustalić wartość zamówienia to należy je zastosować po to żeby jednoznacznie stwierdzić czy ustawę stosuje się czy nie.

25

W pełni zgoda, ALE.
Kolejna osoba uświadamia mnie, że na początku zawsze ustalasz potrzebę - ustalasz OPZ, a później ją szacujesz.

I co  - jeżeli ustalę, że jest poniżej 30tys euro, to jednak nie stosuję zasad z art. 29 i 32, a jeśli się okaże, ze jest to powyżej, to cofam się do etapu PRAWIDŁOWEGO ustalania przedmiotu (zgodnie z art. 29) i następnie PRAWIDŁOWO ustalam szacunek (zgodnie z art. 32)?