1

Temat: Formularz oferty podpisany na każdej stronie ale nie kalkulacja cen

Bardzo proszę o pomoc .
SIWZ jest zapis,że  oferta i wszystkie załączniki mają być podpisane przez Wykonawcę. Wykonawca przygotował ofertę na każdej stronie  FormularzA OFERTOWEGO  się podpisał, ale zapomniał o załączniku do oferty KALKULACJI cenOWEJ POSZCZEGÓŁNYCH ASORTYMENTÓW. Oferta nie podlega uzupełnieniu w  zakresie podpisu  co mam zrobić?
1, Czy zgodnie z SIWZ odrzucić - brak podpisu na załączniku'
czy przyjąć i uznać,że Wykonawca złożył oświdczenie woli na Formularzu oferty?

Pytałam wokół i nikt nie potrafi odpowiedzieć.

Będę wdzięczna za odp. raz w roku robię przetarg. 

Dziękuję za rzeczową odp. aby Komisja nie miała problemów przy kontroli.

2

Odp: Formularz oferty podpisany na każdej stronie ale nie kalkulacja cen

moim zdaniem jest to błąd formalny nie skutkujący zaistnieniem przesłanek art. 89.1 - np. UZP/DKD/KND/49/11, Warszawa, dnia 9 stycznia 2012 r. (str. 5, akapit 2)

Czyli jak napisałaś - przyjąć i uznać,że Wykonawca złożył oświadczenie woli na formularzu oferty.

3

czy wyszczególnił w formularzu ofertowym jakie składa załączniki?

4

Tak wyszczególnił. Dzisiaj rozmawiałam z prawnikiem i powiedział abym wezwała do uzupełnienia podpisu ale nie odrzucała. Dodam,że i tak w tej części wykonawca nie przejdzie ze względu na cenę. Zrobiłam tak jak mi powiedział. Czy dobrze? sama nie wiem. Czy wogóle miałam prosić o uzupełnienie skoro i tak nie przejdzie. Dobrze,że ktoś coś podpowie.

Marcel dziękuję bardzo.

5

Tak wyszczególnił. Dzisiaj rozmawiałam z prawnikiem i powiedział abym wezwała do uzupełnienia podpisu ale nie odrzucała. Dodam,że i tak w tej części wykonawca nie przejdzie ze względu na cenę. Zrobiłam tak jak mi powiedział. Czy dobrze? sama nie wiem. Czy wogóle miałam prosić o uzupełnienie skoro i tak nie przejdzie. Dobrze,że ktoś coś podpowie.

Marcel dziękuję bardzo.

6

Jeśli cena oferty wynika jedynie z formularza cenowego, który nie został podpisany przez wykonawcę, istnieją podstawy do odrzucenia oferty zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 1 i 8 ustawy Pzp. W innym przypadku nie należy oferty odrzucać. Chociaż i są Wyroki KIO, które mówią, że należałoby tak zrobić.

7

Moim zdaniem to forma, tym bardziej że podpisał f. ofertowy a w nim uwzględnił załączniki, wzywać do uzupełnienia podpisu - raczej bym nie wzywał.

8

Ciekaw jest na jakiej podstawie został wezwany do uzupełnienia podpisu.
Eryka - na jakiej podstawie ?.

9

Nic bym nie robiła uznała i tyle. Formalność nie mająca wpływu na wynik postępowania jak wynika z postu autorki.

10

myszy1953 napisał/a:

Nic bym nie robiła uznała i tyle. Formalność nie mająca wpływu na wynik postępowania jak wynika z postu autorki.

Myszy jeszcze w pracy??

11

Jeszcze tylko 4 dni i KONIEC pracy w urzędzie. Przechodzę do wykonawstwa z doskoku!!!