1

Temat: Zabezpieczenie środków przy umowie długoletniej

Witam,
mam pytanie dot. zabezpieczenia środków na wykonanie zadania. Czy ogłaszając przetarg muszę mieć zabezpieczone środki na całe postępowanie czy tylko na dany rok. Umowę planujemy podpisać na dwa lata. Podając kwotę jaką Zamawiający przeznaczył na realizacje zadania podczas otwarcia ofert podajemy na całe zadanie (dwa lata) czy tylko na rok. Logika wskazuje tylko na dany rok.
I kolejne pytanie czy we wniosku o wszczęciu postępowania podajemy zarówno wartość szacunkową zamówienia jak i kwotę jaką chcemy przeznaczyć na realizację zadania, czy wystarczy tylko podanie wartości szacunkowej.
pozdrawiam
Sinek

2

Odp: Zabezpieczenie środków przy umowie długoletniej

Ad. 1 - na całe zamówienie, nie przeznaczył tylko zamierza przeznaczyć
Ad. 2 - wniosek o wszczęcie postępowania ? rozumiem że to z procedury wewnętrznej ? Jeśli tak to chyba procedura mówi co należy podać - moim zdaniem tylko szacunkową

3

Dzięki Marko. Co do wniosku o wszczęcie postępowania jest to mój pomysł, zajmuję się Zp od niedawna, moja poprzedniczka zaczynała postępowanie od przygotowania SIWZ, nie było żadnego dokumentu rozpoczynającego przetarg. Myślałem, że jest to wymagane.  (Czyżby wystarczyło samo ZP-2?)

4

W moich wnioskach podają nam kwoty obydwie - oczywiście podpisane krwią przez gł. księgowego

5

sinek napisał/a:

(Czyżby wystarczyło samo ZP-2?)

U mnie wystarcza ZP-1 lub ZP2 z projektem siwz i ogłoszenia -  ale wnioski o wszczęcie są dosyć często spotykane. Jak masz w procedurze tak robisz.

6

Dzieki,
głownie chciałem sprawdzić czy są wymagane, u nas jak zdążyłem się zorientować nikt tego nie praktykował. Trochge nienaturalne wydaje mi się wszczęcie postępowania tak ?od sobie?

I wracając do podawania wartości zam. przy otwarciu kopert. Napisałeś Marko, że należy podać całą kwotę. Budżet mamy uchwalony jednak na najbliższy rok, gdzie określono wysokość kwoty na dane zadanie. Stąd wiem jakimi funduszmi dysponujemy na to zadanie w tym roku, ale nie mam pojęcia jakimi w 2009. Czy może przyjmujemy wartość z 2008r. na 2009r.

7

Nie tak "od sobie" bo i ZP i projekty zatwierdza kierownik zamawiającego przed wszczęciem - przynajmniej u mnie wink .
Co do kwoty to miałem na myśli inwestycje ujete w planie wieloletnim i w takim przypadku podaje, że na całość zamierzamy przeznaczyć X z czego Y w bieżącym roku i tyle.

8

Dzieki Marko, wszystko jasne, ale co w przypadku zwykłych usług - tych nie ujmujemy w planie wieloletnim - kiedy chcemy podpisać umowę z firmą np. na dwa lata.

9

Podpisujecie umowe na 2 lata i ksiegowa składa kontrasygnate ? Jak składa to niech powie ile ma na przyszły rok smile

10

Jak planujesz podpisanie umowy na dwa lata to już wiesz ile na przyszły rok - wynika to z Twoich szacunków, a gł ks. to parafuje - dlatego uważam że b.dobrze jest mieć taki wniosek o wszczęcie z pozycja, w której gł.ks. podpisuje że śr. które wpisałeś (z szacunku) zabezpieczy - u mnie tak właśnie jest

11

...i u mnie smile

12

danaug napisał/a:

b.dobrze jest mieć taki wniosek o wszczęcie z pozycja, w której gł.ks. podpisuje że śr. które wpisałeś (z szacunku) zabezpieczy - u mnie tak właśnie jest

Biurokratka z Ciebie - u mnie księgowa składa autograf na pierwszej stronie protokołu smile .

13

Marko napisał/a:

u mnie księgowa składa autograf na pierwszej stronie protokołu smile .

Jakiego protokołu? A nie na wniosku? U mnie we firmie wink Na wniosku podpisuje się szef wydziału wnioskującego, pod środkami podpisuje się gł. księgowa i zatwierdza to naczelny wódz fabryki. Ale żeby na protokole?

14

Ja biurokratka ? - wręcz przeciwnie nie bawię się w tworzenie dokumentów tam gzie nie ma to sensu (tylko dlatego aby pokazać jaka to jestem cacy) ale tam gdzie jest to zasadne to tak - właśnie z tym wnioskiem to tak uważam - przeżyłam już niejedno wie uważam że b.ważne jest aby mieć ten podpis szefa od finansów w odpowiednim miejscu, czyli dokładnie pod zapisem np. "zabezpieczono śr. w budżecie" no a podpis szefa na wniosku potwierdza że zaakceptował zaproponowany tryb, kryteria i kazał zaczynać (bo dobrze jest tylko wtedy gdy jest dobrze)

15

danaug napisał/a:

b.ważne jest aby mieć ten podpis szefa od finansów w odpowiednim miejscu, czyli dokładnie pod zapisem np. "zabezpieczono śr. w budżecie" no a podpis szefa na wniosku potwierdza że zaakceptował zaproponowany tryb, kryteria i kazał zaczynać (bo dobrze jest tylko wtedy gdy jest dobrze)

Zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości - tyle, że to wszystko jest u mnie w protokole postępowania ZP -1 lub ZP-2.
Wydział merytoryczny przygotowuje projekt ogłoszenia i siwz - to trafia do mnie do akceptacji - stawiam pieczątke na pierwszej stronie ZP-1 pod wzgledem zgodności z PZP, potem księgowa na tej samej stronie stawia pieczątke (z podpisem rzecz jasna wink ) na potwierdzenie zabezpieczenia środków i taka dokumentacja trafia do zatwierdzenia przez szefa. Nie widze miejsca ani potrzeby na jakiś dodatkowy wniosek ale to wolny kraj... smile

16

Czyli zaczynacie jakoby od środka smile
No tak, przeciez Ty nie piszesz SIWZ, Ty tylko akceptujesz (bądź nie). Żyć, nie umierać... Farciarz z Ciebie.