1

Temat: Punkty - doświadczenie kierownika budowy

Witam,
Spotkałam się właśnie z dziwnym zapisem, pn na roboty budowlane.
Doświadczenie kierownika budowy jest jednym z kryteriów oceny. Zamawiający zawarł zapis, że:
przed podpisaniem umowy wykonawca którego oferta uznana za najkorzystniejszą zobowiązany jest przedłożyć dokumenty potwierdzające że kierownik budowy posiada doświadczenie, za które zostały przyznane punkty.

Najczęściej spotykaną praktyką było, iż wykaz doświadczenia kierownika, jeżeli stanowiło kryterium oceny dołączany był do oferty... Aczkolwiek zazwyczaj nie wymagało to załączenia innych dokumentów...

O jakie dokumenty może Zamawiającemu chodzić - dlaczego mają zostać przedłożone dopiero przed podpisaniem umowy?
Może komuś przychodzi coś do głowy? smile

2

Odp: Punkty - doświadczenie kierownika budowy

Może lepiej dopytać zamawiającego o jakie konkretnie chodzi mu dokumenty?, żądać ich ma prawo przed podpisaniem umowy.

3

Taki mam właśnie zamiar...

4

Myślę aby zapytać o jakie dokumenty Zamawiającemu konkretnie chodzi oraz na jakiej podstawie prawnej z rozporządzenia..

5

dokumenty do podpisania umowy nie są określone w rozporządzeniu

6 (edytowany przez mickeymouse 2017-11-30 10:53:47)

Hmmm no więc co zamawiający ma prawo żądać..?

7

czasem żądam bardzo dużo chyba nie ma przepisów to regulujących ale jakieś uzasadnienie żądania tych dokumentów powinno zawsze być

8

Właśnie - no raczej...

9

To może zapytać o jakie dokumenty konkretnie chodzi i na jakiej podstawie prawnej?

10

Ja proponuje zapytać o jakie dokumenty zamawiającemu chodzi i w jakim celu ich potrzebuje. Podstawy prawnej tu pewnie żadnej nie ma podobnie jak np przy żądaniu kosztorysu w rozliczeniu ryczałtowym. Myślę, że zamawiający potrzebuje jakichkolwiek dokumentów (np. protokół odbioru, w którym ta osoba będzie wpisana jako kierownik budowy) które potwierdzą że faktycznie posiada on doświadczenie wskazane w wykazie. Mnie takie żądanie nie dziwi.

11

Ok, dziękuję za odp. Mnie dziwi najbardziej to (ale może się nie znam), że Zamawiający żąda tych dokumentów przed podpisaniem umowy, a nie przed dokonaniem wyboru oferty...

12

mickeymouse napisał/a:

że Zamawiający żąda tych dokumentów przed podpisaniem umowy, a nie przed dokonaniem wyboru oferty...

A mnie nie dziwi smile

13

Rozumiem, że gdzieś jest jakiś haczyk wink

14 (edytowany przez jo 2017-11-30 14:38:50)

jest - rozporządzenie