1

Temat: Wybór oferty najkorzystniejszej a unieważnienie postępowania

Zamawiający unieważnia postępowanie jeśli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę.....

Musze więc dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej. I mam wątpliwość, czy muszę tego wykonawcę wezwać do złożenia dokumentów z art. 26.1. - skoro wiem, że nie stać nas na tą ofertę i przedłuży mi to tylko procedurę, która i tak będzie unieważniona.
Generalnie tylko przepis 26.3. pozwala odstąpić od wezwania z w zw. z unieważnieniem postępowania.

2

Odp: Wybór oferty najkorzystniejszej a unieważnienie postępowania

Nie trzeba dokonywać nawet wyboru oferty najkorzystniejszej, wzywanie jest bezpodstawne o dokumenty.

3

Czyli mogę od razu unieważnić postępowanie?

4

Tak.

5

Dziękuję

6 (edytowany przez marekw2 2017-12-08 11:30:26)

Miraa zwróć uwagę na drugą część przepisu " lub oferta z najniższą ceną" tu nie ma mowy o ofercie najkorzystniejszej. Jeżeli po otwarciu ofert widzicie, że najtańsza przekracza wasze możliwości, unieważniasz postępowanie. Sprawdził bym jedynie sposób obliczenia ceny bo może okaże się, że w którejś ofercie są błędy rachunkowe po poprawieniu których (art. 87 ust. 2.pkt 2)) PZP cena oferty zmieści się w kwocie, którą dysponujecie.

7

Oczywiście że najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma omyłek smile ale pewnie Miraa już sprawdziła smile

8

Tak. Nawet odrzuciłam już jedną ofert z powodu rażąco niskiej ceny smile

9

Skoro była oferta z ceną która mieściła się w budżecie to przed unieważnieniem dokonałbym wyboru. Przepis mówi o 2 przypadkach - ofercie najkorzystniejszej i ofercie z najniższą ceną.
W drugim przypadku unieważniłbym bez dodatkowych czynności (nie ma żadnej oferty w cenie)
Pierwszy przypadek odnosi się do twojej sytuacji. Jest oferta w cenie (ta z RNC) więc żeby wskazać ofertę najkorzystniejszą należy dokonać wyboru.

10

W jakim celu, chcesz dokonywa wyboru o.n. Przecież po odrzuceniu tej z RNC pozostają tyko oferty z cena przekraczającą możliwości zamawiającego. Ja bym poprzestał tu na unieważnieniu postępowania. Oferta z najniższą ceną......

11

W pierwszej części zdania przepisu mówi się o cenie oferty najkorzystniejszej. Żeby taką wskazać należy dokonać wyboru tej oferty.
Jeżeli mam taki przypadek że któraś z ofert jest w cenie mojego zabezpieczenia i muszę ją odrzucić to robię wybór a potem unieważniam.
Kiedyś miałem nieco inny przypadek. Oferta z najniższą ceną mieściła się w budżecie ale dodatkowe kryteria powodowały że najkorzystniejsza była oferta z ceną przekraczającą budżet. Jak w takim przypadku unieważnić postępowanie nie wskazując oferty najkorzystniejszej?
Omawiany przypadek Miry jest prostszy ale w/g mnie też należy wskazać ofertę najkorzystniejszą skoro jedna z ofert była w cenie (odrzucona z powodu RNC).

12

Jarku, wyboru oferty nie trzeba dokonywać, ale oczywiście jak najbardziej można.

13

Jarku, Czyżby umknęło ci słówko "lub" pomiędzy cena najkorzystniejszej  a oferta z najniższą ceną

14

Zgadza się - lub. To są dwa różne przypadki które ten przepis reguluje. Nikogo nie namawiam. Ja sobie tak robię i już smile
ale......
Na jakiej podstawie twierdzisz że oferta która nie ma najniższej ceny jest najkorzystniejszą?

15

Zamawiający może unieważnić postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 Pzp również przed wyborem najkorzystniejszej oferty, gdy po otwarciu ofert zamawiający stwierdzi, że cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (np. w złożonych nie występują oczywiste omyłki rachunkowe i inne omyłki, o których mowa w art. 87 ust. 2 pkt 2 i 3 Pzp i ceny ofert podane w trakcie otwarcia ofert nie ulegną zmianie), a zamawiający nie będzie mógł zwiększyć tej kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty. Unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 Pzp jest również możliwe ze względu na zmniejszenie się kwoty, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, jeżeli zmniejszenie to wynika z okoliczności nieprzewidzianych i niezależnych od zamawiającego (zob. wyrok z dnia 8 października 2010 r., KIO/UZP 2091/10). Zamawiający może więc unieważnić postępowanie przed wyborem najkorzystniejszej oferty również w sytuacji, gdy po otwarciu ofert kwota, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, uległa zmniejszeniu ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie zamawiającego, której nie mógł on wcześniej przewidzieć, a zamawiający nie będzie mógł zwiększyć tej kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty.

Ja wcale nie twierdzę że dokonać wyboru i unieważnić postępowanie to źle, bo czasem też tak robię.

16

https://www.blogprzetargi.pl/kategorie/uniewaznienie-art-93-ust-1-pkt-4/jezeli-juz-po-badaniu-ofert-oferta-z-najnizsza-cena-przewyzsza-kwote-ktora-zamawiajacy-zamierza-przeznaczyc-na-sfinansowanie-zam

Tu też coś w temacie.

17

Robię tak jak w powyższym linku. Otwieram postępowanie, dokonuje poprawy ewentualnych omyłek itd. i po zrobieniu rankingu ofert pytam się wnioskodawcy (wewnętrznie) czy może zwiększyć budżet. Jeżeli nie może to unieważniam postępowanie, jako że dokonanie kolejnych czynności jest bezcelowe.

18

jw