1

Temat: Zamówienia na wycieczki dla uczniów

Witam, realizujemy projekt dofinansowany z UE, który przewiduje dla uczniów:
1. wyjazd 10-dniowy nad morze (tzw. zielona szkoła) o wartości szacunkowej 120 000 zł,
2. wycieczkę 3-dniową o wartości szacunkowej 5 500 zł (w miejsce opisane we wniosku o dofinansowanie),
3. 15 wycieczek1-dniowych, każda w inne miejsce (miejsca wycieczek opisane we wniosku o dofinansowanie) o łącznej wartości szacunkowej 30 000 zł (15x 2 000 zł),
4. 10 wyjazdów do kina/teatru/opery o łącznej wartości szacunkowej 9 000 zł (na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie określić na jakie przedstawienia/filmy pojedziemy)
5. 30 wyjazdów na basen o łącznej wartości szacunkowej 9 000 zł.

Czy wszystkie powyższe usługi należy potraktować jako jedno Zamówienia (z ofertami częściowymi)? wycieczki planowane są w ilościach 1-2 w miesiącu, do teatru/kina/opery w ilości 1-2 w miesiącu, basen razy 3-4 w miesiącu.
Proszę o sugestie czy można podzielić ww. usługi na Zamówienia samodzielne?

Z góry dziękuję za każdą poradę.

2 (edytowany przez Darek W. 2017-12-12 06:26:22)

Odp: Zamówienia na wycieczki dla uczniów

CPV ?

oraz z opinii UZP, o której wiesz zapewne - "...Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie podobnego przedmiotowo i funkcjonalnie zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem. Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP. W przeciwnym przypadku, tj. w sytuacji, w której poszczególne zamówienia nie mogą być wykonane przez tego samego wykonawcę, pomimo że przedmiot zamówienia można zakwalifikować do tego samego kodu CPV, należy uznać, iż nie mamy do czynienia z jednym zamówieniem, lecz z kilkoma niezależnymi od siebie zamówieniami, których wartość będzie szacowana odrębnie z zachowaniem reguł określonych w art. 32 i n. ustawy PZP. Ocena ta z istoty rzeczy zawsze będzie dokonywana w konkretnych okolicznościach faktycznych. W takim przypadku nie mamy do czynienia z niedopuszczalnym dzieleniem zamówienia, o którym mowa w art. 32 ust. 2 ustawy PZP."

3

Dla mnie 1-3 razem, kino i basen oddzielnie.

4

Opinia UZP jest mi znana. Wątpliwości mam co do pozycji 1, 2 i 3. Teoretycznie jeden wykonawca (np. biuro podróży) mógłby zorganizować zieloną szkołę oraz pozostałe wycieczki. Natomiast na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie dokładnie określić terminów wycieczek jednodniowych oraz dokładnego ich programu. Czy w przypadku przeprowadzenia przetargu dla poz. 1, 2 i 3, gdzie dopuszczę składanie ofert częściowych (3 zadania) i np. dla poz. 3 nie wpłynie żadna oferta to można zgodnie z pzp udzielić zamówienia z wolnej reki art. 67 ust. 1 pkt. 4?
W zakresie kina i basenu, według mnie, tak naprawdę w grę wchodziłoby wyłącznie zamówienia na transport do kina i na basen. W końcu to zamawiający decyduje na jaki film lub sztukę teatralną chce pojechać. Z kina i basenu chcemy korzystać z tych zlokalizowanych najbliżej siedziby Zamawiającego aby minimalizować koszty transportu. Czy to prawidłowe rozumowanie?

5 (edytowany przez jo 2017-12-12 11:55:12)

nie musisz robić 1 postępowania z 3 częściami możesz robić trzy postępowania osobne jak już będziesz wiedział co i jak można udzielić wr a w zasadzie wtedy 4.8 tylko zasady konkurencyjności pewnie by weszły

6

Po co WR. W takim przypadku szacujesz ponownie bez udzielonych części, pod warunkiem że było to jedno postępowanie podzielone na części. Drugi warunek to brak innych części poza tym częściowym postępowaniem.

Co do wyłączenia części 3 ze wspólnego szacowania byłbym ostrożny. Ogólny zakres, czas, przedmiotu zamówienia znasz więc w takim wypadku musiałbyś porządnie uzasadnić że na tym etapie nie byłeś w stanie przewidzieć części 3

7

części 1 do powinny być szacowane razem co nie oznacza, że muszą być udzielone w jednym postępowaniu. możesz przecież zrobić 3 przetargi nieograniczone jeżeli tak będzie korzystniej. Ja chyba bym tak to robił. Istnieje wtedy większa szansa że do postępowania przystąpią i wygrają mniejsze firmy, które na etapie realizacji imprez będą bardziej elastyczne na jakieś drobne modyfikacje programu.

8

jw