1

Temat: r.n.c.

Wykonawca na kompleksową dostawę gazu ziemnego podał cenę ofertową brutto ok. 83, 00 zł, podczas gdy szacunkowa wartość zamówienia wraz z należnym podatkiem od towarów i usług wynosi ok. 138,00 zł. Średnia arytmetyczna też jest niższa niż 30% w stosunku do innych złożonych ofert. Zgodnie z art. 90 ust. 1a pkt 1) w przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art. 35 ust. 1 lub śr. arytmetycznej wszystkich złożonych ofert (?), Zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień o których mowa w art. 90 ust. 1, chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśniania.
I właśnie, jeśli chcę odstąpić od wzywania do wyjaśnienia rnc, czy w tym przypadku te okoliczność oczywiste wykazuję tylko w stosunku do szacowania, czy do średniej arytmetycznej też muszę się odnieść.

2

Odp: r.n.c.

Chyba nie zrozumiałem. Cena 83 zł jest o prawie 40% niższa od szacunku. Napisałaś, że cena też jest niższa od średniej arytmetycznej o 30%. Dlaczego nie chcesz badać RNC?

3

Właśnie się zastanawiam. To jest kompleksowa dostawa gazu ziemnego i opłata abonamentowa jest różna jeden dla 1 zł, drugi np. 15 zł, a trzeci wykonawca np. 3,5 zł. Opłata abonamentowa nie jest obligo. Ale chyba wezwę

4

Dla spokoju bym wezwał.

5

Zawsze jest ryzyko że nie odpowiedzą albo napiszą bzdury. Z drugiej strony wyjaśniać "oczywistą oczywistość" to ryzyko.
Ja bym wezwał.

6 (edytowany przez marekw2 2017-12-13 11:36:04)

Dla spełnienia wymogów ustawy wezwać trzeba, jeżeli jednak ta ta różnica cen wynika właśnie ze wspomnianej przez Ciebie opłaty abonamentowej czyli obsługi rachunku (odczyty gazomierzy, wystawianie rachunków, utrzymanie sprawności sieci itp) to jest to czynność bezsensowna. Wykonawca pewnie odpowie Ci, że koszta obsługi wliczył w koszt gazu i nijak tego nie zakwestionujesz. Tak jak napisali poprzednicy - wzywaj do wyjaśnienia RNC.