1 (edytowany przez Nero 2017-12-13 12:12:48)

Temat: Wzywać do złożenia dokumentów z art. 25a ust 1 pkt 1 czy nie?

Witam,

Wykonawca złożył do oferty dokumenty potwierdzające okoliczności , o który ch mowa w art. 25a ust 1 pkt 1 , tj. opłaconą polisę i wykaz wykonanych usług .
nie muszę czy muszę Wzywać go do złożenia oświadczenia o ich aktualności? W końcu były aktualne na dzień złożenia oferty. Kojarzę jakieś artykuły, w których było napisane, że Z nie jest zwolniony od badania czy oferta nie podlega odrzuceniu stąd mam wątpliwości....

2

Odp: Wzywać do złożenia dokumentów z art. 25a ust 1 pkt 1 czy nie?

Chyba już się temat przewijał przez forum. Zdania są podzielone.

Ja osobiście nie wzywam bo uważam, że to nadmierny formalizm.
Spotkałem się z opinią, że Wykonawca jest wzywany do potwierdzenia aktualności złożonych wraz z ofertą dokumentów.
Ja też mam wątpliwości....

3

Dla spokoju wezwać tylko czy wykonawca podtrzymuje aktualność dokumentów i tyle.

4

W trakcie badania oferty okazało sie, ze Wykonawca nie złożył potwierdzeń opłaty całości raty składki polisy ubezpieczeniowej(złożył potwierdzenie wpłaty na 10.000 a w polisie jest 12.000). Czy mozna wezwać na jednym dokumencie do uzupełnienia oferty o brakujące dowody art 26 ust 3 i od razu wezwać do złożenia dokumentów dot spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz braku podstaw do wykluczenia z art 26 ust 2 z wyznaczonym terminem 5 dni?
Jak widać kalendarz sie kończy i musze jutro sprawe załatwić aby zdążyć z podpisaniem umowy!!! Jakas masakra!!!

5

nie wiem czy teraz trzeba opłaconą polisę??

6

Czy posiadanie polisy było warunkiem udziału w postępowaniu?

7

Tak, był to wymóg:
w celu potwierdzenia okoliczności,
o których mowa w art. 25a ust. 1 pkt 1 ustawy, w zakresie spełnienia warunków udziału
w postępowaniu, Wykonawca złoży:
a)    Opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej
z przedmiotem zamówienia

8

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale jak dla mnie:

1. Wykonawca z ofertą składa wstępne potwierdzenie, że spełnia warunki udziału w postępowaniu (oświadczenie własne poniżej progów);
2. Po sprawdzeniu omyłek, RNC itd uznałeś jego ofertę za najkorzystniejszą;
3. Wykonawca do oferty dołączył polisę ale nie potwierdził w całości opłacenia raty polisy;
4. Chcesz teraz wezwać do złożenia dokumentów z art 26.2, takich których nie dołączył do oferty;
5. W tym momencie potraktował bym niepełne dowody opłacenia składki jak wogóle nie złożone i wezwałbym z 26.2 (na szybko tego nie znajdę, ale gdzieś czytałem, że dokumenty złożone do oferty, które nie były wymagana i są niekompletne, należy  traktować jako nie złożone).

Ja tak robię, ale może poczekać też na opinie bardziej doświadczonych użytkowników.

9 (edytowany przez Nero 2017-12-14 07:37:09)

Dobrze rozumiesz smile
Chciałbym jednym pismem wezwać:
1. o uzupełnienia dokumentów
2. do złożenia dokumentów potwierdzających bark podst. do wykl. i potwierdzenie spełniania warunków.

Czytałem wczoraj , że najpierw powinno się uzupełnić dokumenty a potem kiedy już spełni min. wymagania dot. warunków spełn. udziału w postępowaniu powinniśmy wezwać do złożenia dok.  z art. 25?
Chodzi mi o to czy można upiec dwie pieczenie na jednym ruszcie aby nie tracić czasu...

10 (edytowany przez Olek 2017-12-14 08:28:47)

Tylko że zgodnie z art. 25a Wykonawca nie ma obowiązku składania do oferty polisy i dowodów jej opłacenia. Robi to dopiero na Twoje wezwanie z art. 26.2.

To o czym piszesz, o min. wymaganiach i wezwaniu najpierw z 26.3 (ewentualnie 26.3a), to wg mnie, dotyczy sytuacji typu brak pełnomocnictwa do podpisania oferty, brak wstępnego oświadczenia itp. Dopiero po tym uzupełnieniu możesz uznać że jest to oferta najwyżej oceniona i badasz dalej tą ofertę.

11 (edytowany przez Nero 2017-12-14 08:06:29)

Masz rację, zapętliłem się.
Wezwę do złożenia dokumentów z 26.2. a nie do uzupełnienia
Dziękuję