1

Temat: formularz niezgodny z odpowiedziami - wada?

Zamawiający w odpowiedziach na pytania określił wymóg co do długopisów ,,wymaga końcówek plastikowych"

jednak w formularzu ofertowym pozostał zapis ,,końcówki metalowe"

Jedni wykonawcy złożyli na plastikowe a inni na metalowe.

Co zrobić z ta sytuacją?

2

Odp: formularz niezgodny z odpowiedziami - wada?

Czy w ślad za odpowiedziami była zrobiona modyfikacja SIWZ?

Jak rozumiem pytanie brzmiało coś w stylu: czy zamawiający dopuszcza zaoferowanie końcówek plastikowych zamiast metalowych?

3

właśnie ta pozycja nie została skorygowana w formularzu ofertowym, pozostało ,,metalowe"

więc?

4 (edytowany przez Olek 2017-12-14 10:04:24)

Nie musiałeś nawet korygować formularza tylko w osobnym piśmie "Modyfikacja SIWZ" zamieszczonym na stronie napisać, że w pozycji xxxx zmienia się zapis z yyyy na zzzz.

Jeżeli tego nie ma, a z przytoczonej odpowiedzi ,,wymaga końcówek plastikowych" wynika że nie dopuszczałeś końcówek metalowych, to wg mnie, najbezpieczniej jest unieważnić ze względu na wadę postępowania, której nie można usnąć.

Jak dla mnie była to modyfikacja SIWZ i taka informacja musiała się znaleźć na stronie.

5

w osobnym piśmie było to napisane że zamawiający w poz..... wymaga ........

jednak w formularzu pozostało bez zmian.

i uważasz, że wiążąca jest odpowiedź, a nie formularz ofertowy, podczas gdy za każdym razem była informacja ,,w załączeniu zaktualizowany formularz oferty który staje się wiążący dla wykonawców" ?

mi się to kwalifikuje jednak pod wadę

6

Chyba źle się wypowiedziałem.
Wg mnie udzielając odpowiedzi ,,wymaga końcówek plastikowych" i jednocześnie nie modyfikując zapisów SIWZ w tej pozycji, naruszyłeś art 29.1, gdyż przedmiot zamówienia nie został jednoznacznie opisany.
Powinieneś unieważnić postępowanie z art 93.1.7

Może jednak się mylę co do stanu faktycznego. Czy jest tak:
1. Dostałeś pytanie czy może być końcówka plastikowa zamiast metalowej
2. Odpowiedziałeś że wymagasz końcówki plastikowej
3. Ogłosiłeś modyfikację poprzez opublikowanie zmodyfikowanego formularza i zapomniałeś zmodyfikować jedną pozycję (tą z końcówkami)
4. Jeden wykonawca złożył ofertę na końcówkach metalowych a inny na plastikowych.

7

tak właśnie jak w tych 4 punktach

8

Jeżeli w modyfikacji nie było ani słowa o zmianie pozycji z końcówkami, to jak dla mnie powinieneś unieważnić to postępowanie ze względu na wadę.

Wykonawcy odmiennie zrozumieli opis przedmiotu zamówienia i odrzucenie oferty tego z metalowymi końcówkami będzie ryzykowne. To że nie doczytał on odpowiedzi to jego błąd, ale opierał się na zmodyfikowanym przez Ciebie formularzu (w którym tej modyfikacji zabrakło).

Opis powinien być jednoznaczny i wyczerpujący, uwzględniając wszystkie wymagania i okoliczności mogące mieć wpływ na sporządzenie oferty. Tu tak nie jest.

9

KIO 110/15 Krajowa Izba Odwoławcza zwróciła uwagę, że ?(...)  Udzielane zaś wyjaśnienia mają służyć wyeliminowaniu wątpliwości co do brzmienia SIWZ. Mogą one także prowadzić do zmiany SIWZ, jeśli tylko Zamawiający - w związku z dokonaną zmianą - zapewnia odpowiedni czas na składanie lub dostosowanie ofert. To zamawiający jest bowiem gospodarzem postępowania i w jego gestii jest kształtowanie przedmiotu zamówienia - czy to w formule ukształtowania SIWZ w momencie wszczęcia postępowania, czy też następczo - w toku postępowania, przy okazji udzielanych wyjaśnień do SIWZ. Nie jest także przeszkodą dla uznania, że mamy do czynienia z pełnowartościową i skuteczną zmianą SIWZ fakt, że Zamawiający wyraźnie nie podał, że dokonuje zmiany SIWZ, choć w istocie tego dokonał. Istotną jest bowiem rzeczywista treść samej czynności, jej charakter, które wskazują na dokonanie zmiany SIWZ, a nie ich zatytułowanie jako ?zmiana SIWZ?. Zawartość informacyjna wyjaśnień SIWZ, niezależnie od tego, czy stanowi udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy pociąga również za sobą zmianę SIWZ, jest wiążąca w postępowaniu.?.

10

i ten wyrok jak się przekłada na niniejszą sprawę?

11 (edytowany przez Olek 2017-12-14 11:44:59)

Przeczytałem ten wyrok i sprawa jest trochę inna.
Tam Zmawiający najpierw udzielił jednej odpowiedzi zmieniając SIWZ, a na pytanie z inną datą (już po modyfikacji), niejako o przywrócenie wartości pierwotnych, nie wyraził zgody. Wykonawca odczytał to jako niewyrażenie zgody na zmianę pierwotnych warunków zamówienia.

W tym samym wyroku KIO można znaleźć fragment: dokumenty  opracowane  na  użytek postępowania należy  odczytywać  z  uwzględnieniem  okoliczności  danego  postępowania, przyjmując, że   stanowią   one   zespół   spójnych   i   wzajemnie   niesprzecznych   informacji.

W tym przypadku informacje nie były spójne - pytania wprowadziły modyfikację a zmodyfikowany formularz już nie.

12

Poprzez odpowiedzi na pytania zmodyfikowałeś treść SIWZ, nie ma znaczenia, że nie dokonałeś ujednolicenia formularza ofertowego. Oferty z końcówką metalową są niezgodne z opisem przedmiotu zamówienia. Można się zastanowić jakie znaczenie ma to dla zamawiającego, dlaczego preferuje akurat końcówki plastikowe a nie metalowe. Według mnie jest to niezgodność, która nie powoduje konieczności odrzucenia oferty. Chyba, że są jakieś istotne powody dlaczego ta końcówka musi być plastikowa?

13 (edytowany przez janek159 2017-12-14 12:11:25)

Nie istotne jest w tym momencie dlaczego zamawiający chciał metalowe, plastikowe czy metalizowane.

Czyli Mikosław jest za pozostawieniem ważności postępowania, a jedynie za odrzuceniem tych co złożyli oferty niezgodne z odpowiedzią.

Nawet biorąc pod uwagę, że za każdym razem było zdanie że w załączeniu zaktualizowany formularz który jest wiążący dla wykonawców.

14

janek159 napisał/a:

Nawet biorąc pod uwagę, że za każdym razem było zdanie że w załączeniu zaktualizowany formularz który jest wiążący dla wykonawców.

To przeoczyłem.
Czyli wysyłałeś np. odpowiedzi i zmodyfikowany formularz dodając zdanie, że jest to formularz wiążący dla wykonawców?

Jeżeli tak to podtrzymuję swoje wcześniejsze twierdzenie, że najlepiej postępowanie unieważnić.

15

nio

16

Moim zdaniem:
a. dokonałeś modyfikację siwz poprzez udzielone wyjaśnienia;
b. istotne jest ustalenie dlaczego końcówka ma być plastikowa, ponieważ nie każda niezgodność z OPZ powoduje konieczność odrzucenia oferty (moim zdaniem jest to niezgodność, która nie wpływu na cechy funkcjonalne przedmiotu zamówienia);
c. wszelkie sprzeczne zapisy należy rozpatrywać na korzyść Wykonawcy.
Podsumowując postępowanie nie jest obarczone wadą, która uniemożliwia zawarcie umowy. Jeśli sytuacja jest taka jak w punkcie "B" nie odrzucałbym ofert.

17

mikoslaw napisał/a:

b. istotne jest ustalenie dlaczego końcówka ma być plastikowa, ponieważ nie każda niezgodność z OPZ powoduje konieczność odrzucenia oferty (moim zdaniem jest to niezgodność, która nie wpływu na cechy funkcjonalne przedmiotu zamówienia);
c. wszelkie sprzeczne zapisy należy rozpatrywać na korzyść Wykonawcy.
Podsumowując postępowanie nie jest obarczone wadą, która uniemożliwia zawarcie umowy. Jeśli sytuacja jest taka jak w punkcie "

z pewnością może mieć wpływ na cenę

18 (edytowany przez janek159 2017-12-14 13:00:05)

Mikoslaw, jestem zaskoczony Twoja opinią. Przedstawiasz dla mnie nowe podejście w zamówieniach publicznych.

Ale jeżeli tak mówisz, to czy mógłbyś mi podrzucić jakieś opinie wyrok, z którego będzie wynikać, że jak niezgodność oferty z SIWZ jest ,,mało istotna" to zamawiający może na to przymknąć oko ?

Dla mnie oczywiście nie ma żadnego wpływu na funkcjonalność materiał końcówki.

19

Jaki był OPZ dla tej pozycji?

20

Zrób inna omyłkę

21

dokładnie tak

22

Inną omyłkę to by można było zastosować jak wykonawca chciał zaoferować długopis z końcówką plastikową a sam sobie nie zmodyfikował formularza. Jeżeli w formularzu Wykonawca zaoferował np. długopis Pentel, z metalową końcówką po 1,60 PLN to na co należy poprawić jego ofertę?

@janek159 co konkretnie jest w opisie tego długopisu i co zaoferował Wykonawca?

23

Jarosław, o czym Ty mówisz, o jakiej omyłce? no mów mów , pisz ..

24

Olek słusznie zauważył że jeżeli masz wskazany konkretny model w ofercie to trudno tu zmienić coś na zasadzie omyłki. Zamawiający nie wpisze do oferty innego typu i stwierdzi że to zmienia na zasadzie omyłki.
Jeżeli zaś wykonawca podał w ofercie że to będą długopisy z taką końcówką nie określając ich modelu to wtedy uznałbym to za inną omyłkę.

Dla mnie mimo wszystko podstawowe znaczenie ma zmieniony OPZ. Wszelki druki mają charakter pomocniczy dlatego w przypadku jeżeli wszystkie oferty zawierałyby końcówki plastikowe (zmienione) uznałbym oferty za poprawne. Sam wzór druku oferty z błędem nie stanowi dla mnie podstawy do unieważnienia postępowania.

Wszystko zależy od możliwości dokonania zmian w ofercie.

Z drugiej strony zastanowiłbym się nad 3 drogą, tzn. uznania danych z OPZ za obowiązujące i uznanie pozostałych ofert za niezgodnie z SIWZ.
Orzeczeń i wyjaśnień nie mam smile

25 (edytowany przez janek159 2017-12-15 12:13:05)

dodatkowe dane:

- wykonawcy w formularzu wskazywali produkt nie opisowo a poprzez wskazanie producenta i modelu z symbolem,
- stało się tak, że niektórzy złożyli produkt zgody z odpowiedzią a inni niezgodny z odpowiedzią a zgodny z formularzem,

i ?