1

Temat: zaprojektuj i wybuduj - wykaz cen

Otwarcie ofert.
Najkorzystniejsza o kilka zł przekroczyła kwotę, którą Zam chce przeznaczyć na RB.
Postępowanie zaprojektuj i wybuduj.
w PFU napisane, że na zaprojektuj 5%, a wykonawca dał +/- 23% i .....

1. wezwać do wyjaśnienia?
2. Co jak się nie zgodzi?

2 (edytowany przez Olek 2017-12-18 11:10:57)

Odp: zaprojektuj i wybuduj - wykaz cen

Przerabiałem to ostatnio.
1. Wzywasz do wyjaśnień dlaczego dał 23% skoro w SIWZ masz napisane że 5%.
2. Poprawiasz jego ofertę z 87.2.3 jako inna omyłka.
Było to kiedyś przedmiotem rozważań SN http://www.czp.com.pl/aktualnosci,45.html

Gorzej jak będzie się upierał że zastosował właściwą stawkę VAT. To już będzie zależne od jego wyjaśnień, ale dla porównywalności ofert wszystkie oferty muszą mieć ten sam VAT.

Ile było ofert i jak postąpili inni Wykonawcy (o ile byli)?

3

Olek napisał/a:

Przerabiałem to ostatnio.
1. Wzywasz do wyjaśnień dlaczego dał 23% skoro w SIWZ masz napisane że 5%.
2. Poprawiasz jego ofertę z 87.2.3 jako inna omyłka.
Było to kiedyś przedmiotem rozważań SN http://www.czp.com.pl/aktualnosci,45.html

Gorzej jak będzie się upierał że zastosował właściwą stawkę VAT. To już będzie zależne od jego wyjaśnień, ale dla porównywalności ofert wszystkie oferty muszą mieć ten sam VAT.

Ile było ofert i jak postąpili inni Wykonawcy (o ile byli)?

ad. 1 ok

ad. 2 jestem sektorowcem - tu regulamin :-)

byli inni ale lecimy odwróconą

4

A jak robisz 24aa to nie sprawdzasz najpierw wszystkich oferty czy nie podlegając odrzuceniu i nie poprawiasz oczywistych omyłek?
Ja najpierw poprawiam omyłki pisarskie i rachunkowe, odrzucam jak ktoś mi podał np. kryterium (a w SIWZ napisałem, że za to odrzucę) i sprowadzam oferty do porównywalności (np. przez korektę VAT, a jak się nie da to odrzucam za błąd w obliczeniu ceny). Dopiero po tym robię ranking i rozmawiam z najwyżej ocenionym.

Tylko mi nie mówcie, że źle robię bo to by oznaczało że cały 2017 jest u mnie źle robiony sad

5

Olek napisał/a:

A jak robisz 24aa to nie sprawdzasz najpierw wszystkich oferty czy nie podlegając odrzuceniu i nie poprawiasz oczywistych omyłek?
Ja najpierw poprawiam omyłki pisarskie i rachunkowe, odrzucam jak ktoś mi podał np. kryterium (a w SIWZ napisałem, że za to odrzucę) i sprowadzam oferty do porównywalności (np. przez korektę VAT, a jak się nie da to odrzucam za błąd w obliczeniu ceny). Dopiero po tym robię ranking i rozmawiam z najwyżej ocenionym.

Tylko mi nie mówcie, że źle robię bo to by oznaczało że cały 2017 jest u mnie źle robiony sad

tak

6

Tak, w sensie źle robię?

7

Ja w kwestii formalnej 23% - 5% to vat czy procent ceny?

8

jarosław napisał/a:

Ja w kwestii formalnej 23% - 5% to vat czy procent ceny?

w PHU mieliśmy, że projekt stanowi do 5% oferty, RB na coś tam np. 40% itd itd

9

tak myślałem że to nie vat, moim zdaniem - niezgodnie z SIWZ

10

Gadacie jak ślepy z głuchym.

Niezgodne ze SIWZ. Do odrzucenia.

11

jarosław napisał/a:

Gadacie jak ślepy z głuchym.

Niezgodne ze SIWZ. Do odrzucenia.

nie można napisać o omyłce - cena z formularza ofertowego się nie zmieni tylko podział w wykazie cen

12

Czy te procenty są w jakiś sposób powiązane z płatnościami za etapy czy płacicie wszystko na końcu?

13

jarosław napisał/a:

Czy te procenty są w jakiś sposób powiązane z płatnościami za etapy czy płacicie wszystko na końcu?

częściowo powiązane

14

Jak?

15

Ok. Jeżeli kolejne płatności przewidujecie za poszczególne etapy, np pierwsza płatność z projekt którego wartość ustaliliście na poziomie 5% wynagrodzenia, to zapłacenie wykonawcy 23% za ten etap jest poważną zmianą warunków realizacji umowy i stanowi niezgodność z siwz.
Inaczej kalkuluje się cenę oferty jeżeli za I etap dostaje się prawie 1/4 wynagrodzenia a nie zakładane 5%.