1

Temat: Usługi pocztowe

Witam

W tej chwili w jakiej procedurze realizujecie Usługi pocztowe tj. w ramach PN czy z WR?

Na rynku jest jeden usługodawca więc wydaje mi się że WR?

2

Odp: Usługi pocztowe

nie jest jeden usługodawca.

3

WR  na doręczanie przesyłek do 50 g.

4

W stosunku do usług pocztowych możesz stosować zasady przewidziane w art 138o. Usługi pocztowe zgodnie z art 138h są wymienione w zał XIV do dyrektywy jako usługi społeczne

5

No, fajny temat (usługi społeczne), można skorzystać smile

6

Marcel napisał/a:

A skąd ta waga? To chyba tylko zagraniczne...

jo napisał/a:

to jakiś się jeszcze uchował, przecież PGP padło?

7

lexus napisał/a:
Marcel napisał/a:

A skąd ta waga? To chyba tylko zagraniczne...

jo napisał/a:

to jakiś się jeszcze uchował, przecież PGP padło?

nie wiedziałem że padło

8

na rynku nie widzę i nie znam innych Wykonawców

9

Kilka lat temu (kiedy w 4.8 było 14000,00 euro) kiedy uzasadniałem zastosowanie trybu WR posłużyłem się oficjalnym wykazem operatorów pocztowych prowadzonym na stronie rządowej. Pewnie stronie ministerstwa które ma to w swoim zakresie.

10

Zajrzałem z ciekawości, jest tam wielki kocioł smile

11

Teraz nie ma już monopolu co do zasady rynek jest otwarty wszystkie firmy świadczące usługi pocztowe otrzymają równy dostęp do rynku usług pocztowych. Wystarczy wpis do rejestru operatorów pocztowych w UKE (to Prezes Urzędu Regulacji Komunikacji Elektronicznej będzie nadzorował funkcjonowanie rynku pocztowego) - nie trzeba już występować o zezwolenie.
A więc pełne otwarte procedury w tym społeczne.

12

Marcel rozumiem otwarty rynek, tylko na tym rynku nie ma podmiotu, który akurat usługami pocztowymi jest w stanie konkurować z Pocztą Polską... ale ok rozumiem ocb

13

jarosław napisał/a:

W stosunku do usług pocztowych możesz stosować zasady przewidziane w art 138o. Usługi pocztowe zgodnie z art 138h są wymienione w zał XIV do dyrektywy jako usługi społeczne

No może nie koniecznie społeczne, raczej inne szczególne usługi - ale jak najbardziej polecam stosować 138o.

14

czy ktoś z Was stosował już do usług pocztowych art. 138o?

jakie dokumenty muszą być? cała siwz?

15

na stronie uzp znalazłem odp. na moje pytanie.
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/uslugi-spoleczne-i-inne-szczegolne-uslugi

"W przypadku postępowań prowadzonych w oparciu o art. 138o ustawy Pzp zamawiającego nie wiążą przepisy ustawy Pzp, z wyjątkiem reguł wskazanych w ust. 2-4 powyższego artykułu. (...) Z uwagi na okoliczność, iż procedura udzielania zamówień publicznych na usługi społeczne w oparciu o art. 138o ustawy Pzp tworzona jest przez samego zamawiającego, który zobowiązany jest jedynie do uwzględnienia norm zawartych w art. 138o ust. 2?4 znowelizowanej ustawy Pzp, a które to przepisy nie przewidują konieczności stosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących opisu przedmiotu zamówienia, kryteriów oceny ofert czy umów w sprawie zamówienia publicznego, należy stwierdzić, iż zamawiający w tym zakresie nie jest związany rozwiązaniami ustawowymi. Niemniej jednak, należy pamiętać, że zamawiający, udzielając zamówienia na usługi społeczne i inne szczególne usługi, powinien przestrzegać zasad przejrzystości, obiektywizmu i niedyskryminacji, a zatem przy konstruowaniu opisu przedmiotu zamówienia, kryteriów oceny ofert czy klauzul umownych powinien respektować ww. zasady."

czy stawiając warunek, że wykonawca ma dysponować na terenie miasta jedną placówką ograniczam konkurencję?

ogólnie to mam dziwny przypadek. przed 2 lata miałem na przesyłki tzw. opłaty firmowe. gdybym szacował na rok 2017 koszty na podstawie tych opłat, to nie przekraczam progu 30 tys.
kilka dni temu dowiedziałem się że PP nie daje już tych opłat firmowych tylko ceny z cenników. biorąc te ceny do ilości przesyłek planowanych na 2017, to przekraczam 30 tys.
jak zrobię procedurę to PP i tak da ceny z cenników.
mimo, ze rynek jest wolny, to poza PP nikt nie składa ofert.

16

Właśnie zastanawiam się czy nie wprowadzić usług społecznych ze 138o do regulaminu zakupów do 30000 euro jako jedną z dodatkowych kategorii zakupów podlegających zasadom udzielania "małych zamówień".

17

zrobiłam uslugi pocztowe procedura do 30 tys euro bo tak idostalam szacunek..dostalam oferte pp na kwote 133 tys zł netto czyli rpzekraczam 30 tys euro i musze unieAznic to zapytanie foertwe. czy moge zawrzec aneks np. na 2 kmiesiace rpzedluzajacy obecna umowe ktora konczy mi sie 31.12.2017r. i w styczniu 2018 zrobic nowe postepowanie tym razem jako usluga spoleczna?

18

Marta, to że otrzymałaś ofertę przekraczająca próg, nie przesądza, że procedura jest do unieważnienia, pod warunkiem że wartość zamówienia została oszacowana z należyta starannością.

Jarosław, a jak usługi społeczne będą u ciebie przekraczać 30 tys euro?

19

A teraz nie zdążysz?
Dzisiaj ogłaszasz w piątek otwierasz i po kłopocie. Bedzie jedna oferta wiec z marszu możesz podpisać umowę. W usługach społecznych nie ma terminów.

Zawsze możesz podzielić zamówienie na 2 części  z czego pierwszą realizować zgodnie z art 6a (w procedurze właściwej dla kwoty czyli do 30000e). Ale tą jedną część zrobisz na podobnych zasadach usługi społeczne, chodzi o skrócenie terminów

20

Jeżeli US nie przekraczają 30000 e stosuję regulamin do 30000. Jeżeli US przekraczają 30.000 euro stosuję art 138o i robię zgodnie z ustawą. Różnica polega na tym że zmieniam podstawę prawną bo ustawa nakłada takie takie obowiązki na zamawiającego które są porównywalne z regulaminem.

Jedyny problem Marty to zapis 138o.1.3 termin składania ofert uwzględniający czas na przygotowanie ofert. Ale skoro będzie oferta i to ta sama co wcześniej to nikt nie powinien się czepiać.

21

janek159 napisał/a:

Marta, to że otrzymałaś ofertę przekraczająca próg, nie przesądza, że procedura jest do unieważnienia, pod warunkiem że wartość zamówienia została oszacowana z należyta starannością.

Jarosław, a jak usługi społeczne będą u ciebie przekraczać 30 tys euro?

NIE WIEM CZY DOBRZE OSZACOWANO, ZMIENI SIE CENNIK OD 01.01.2018 STAD WARTOSC OFERTY PRZEKRACZA 30 TYS EURO

22

jarosław napisał/a:

A teraz nie zdążysz?
Dzisiaj ogłaszasz w piątek otwierasz i po kłopocie. Bedzie jedna oferta wiec z marszu możesz podpisać umowę. W usługach społecznych nie ma terminów.

Zawsze możesz podzielić zamówienie na 2 części  z czego pierwszą realizować zgodnie z art 6a (w procedurze właściwej dla kwoty czyli do 30000e). Ale tą jedną część zrobisz na podobnych zasadach usługi społeczne, chodzi o skrócenie terminów

W PIĄTEK URZĄD NIECZYNNY NIE MA SZANS ŻEBY TO OGARNĄĆ W TYM ROKU

23

Ale taką samą sytuację bedziesz miała z częścią postępowania do 30000 wydzielonym na podstawie art 6a

24 (edytowany przez Marta 2017-12-20 09:56:45)

jarosław napisał/a:

Ale taką samą sytuację bedziesz miała z częścią postępowania do 30000 wydzielonym na podstawie art 6a

dlaczego taka sama? czy nie moge podpisac aneksu z pp na  2 miesiące? wartosc takiego zamowienia to ok 10 tys zł netto- na taką kwote nie mamy procedury wewnetrznej.
wartość umowy głównej zawartej w w grudniu 2016 na cały rok 2017- do 30tys euro-kwota z oferty 101 000 zł netto