1

Temat: referencje

Mam pytanko!
Czy w referencjach wystawianych przez Inwestorów powinny być ujęte daty wykonywania usługi przez wykonawcę? czy wystarczy tylko potwierdzenia inwestora ze takie usługi były wykonywane z należyta starannością ale bez okresu wykonywania

2

Odp: referencje

Daty jak najbardziej. Jak inaczej stwierdzisz, że usługi były wykonane w okresie ostatnich 3 lat?

3

Gosiak napisał/a:

czy wystarczy tylko potwierdzenia inwestora ze takie usługi były wykonywane z należyta starannością

Musi wystarczyć, nic wiecej z referencji wynikać nie musi i żądać tego nie wolno - termin realizacji wykonawca podaje w wykazie.

4

Marko napisał/a:

żądać tego nie wolno

A dlaczego nie wolno? Pytam powaznie Marko.

5

To prawda nie wolno, my mamy prawo żadać od wykonawcy ale nie od osób trzecich - czyli wykonawca musi podać kiedy to wykonał ale odbiorca referencje dot. tej roboty wystawi jak sobie zechce byleby potwierdzały że robota została zrobiona dobrze

6

Rozumiem, że żądać od inwestora nie można ale jak Inwestor sam poda okres wykonanych robót to jest ok.

7

No pewnie że OK smile Chodziło o to, że nie można sie czepiać referencji bez daty

8

Marko napisał/a:

No pewnie że OK smile Chodziło o to, że nie można sie czepiać referencji bez daty

Wiem, że temat troche stary, ale nie chciałem nowego zakładać skoro jest identyczny z moim problemem.

Czy mógłby podać ktoś podstawe prawną lub orzecznictwo na którym mógłbym się oprzeć, odpisując Zamawiającemu, a dotyczącej wlaśnie terminu relizacji robót.

Zamawiający wezwał na do uzupełnienia referencji ponieważ w wg. niego nie wynika z nich data realizacji, czyli wg. Zamawiającego nie spełnilismy warunków okreslonych w SIWZ.

Nadmienię tylko, że w referencjach jest napisane, iż firma ".... zrealizowała w sierpniu 2004 roku...." a Zamawiający twierdzi, że z naszych referencji nie wynika data realizacji, ponieważ Oni oczekują określenia (dzień, miesiąć, rok) nawet powołują się na slownik języka polskiego jako wykładnię terminu "data".

Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałem smile

Proszę o Wasze opinie. Ja wiem, że Zamawiający nie ma racji, ale nie wim jak im to ladnie napisać smile

9

zamawiający nie ma racji gdyż w tej sprawie rozporządzenie stanowi jasno, ze wykonawcy w celu potwierdzenia posiadania doświadczenia przedstawiają wykaz wykonanych w okresie ostatnich trzech lat dostaw lub usług (a w przypadku robót budowlanych w okresie ostatnich 5 lat) z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania itd jak w rozporzadzeniu oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że wykazane dostawy, usługi lub roboty budowlane zostały wykonane należycie.
Czyli te informacje o ktore prosi zamawiający maja byc w wykazie a referencje są jedynie dokumentem potwierdzajacym ze zostały one wykonane nalezycie i nie ma zatem podstaw do żądania od wykonawców aby przedstawiali referencje zawierające w swojej treści te same dane co w wykazie.

10

madziulek napisał/a:

Czyli te informacje o ktore prosi zamawiający maja byc w wykazie a referencje są jedynie dokumentem potwierdzajacym ze zostały one wykonane nalezycie i nie ma zatem podstaw do żądania od wykonawców aby przedstawiali referencje zawierające w swojej treści te same dane co w wykazie.

... hmm tylko skad wtedy wiadomo ze dane referencje dotycza usług o ktorych mowa w danym wykazie??? wink

11

i tak można godzinami smile ...

12

A ja mam taką sytuację:
W wykazie wykonawca wpisał, że dana robota obejmowała następujący zakres prac: dostawa i montaż wykładzin podłogowych z przygotowaniem podłoża, wymiana okien, malowanie, dostawa i montaż płytek ceramicznych.
Natomiast z referencji wynika, iż roboty obemowały tylko dostawę i położenie wykładzin dywanowch.
Co z takim kwiatkiem zrobic?:)

13

Wezwać do wyjasnień? w czym problem żeby np. wykonawca załączył umowę na podstawie której realizował dany kontrakt.

14

Pytanie hipotetyczne, bo i tak oferta jest do odrzucenia.
Mogę żądać takiej umowy?

15

możesz zażądać wyjaśnień, i proponował bym lekką sugestię np. w nawiasie smile, jeśli Wykonawca jest mądry to to zrobi i po kłopocie.

16

Gorzej jak tego nie załączy umowy, bo faktcznie zrobił tylko to co jest w referencjach, a wykazie co nieco podkoloryzował żeby dopasował się do wymagań zamawiającego smile