Temat: Publikacja ogłoszenia w DUUE w dni wolne od pracy
Co robicie jak ogłoszenie opublikuje się w dzień wolny od pracy:
a) sobota
b) niedziela
lub
c) w dzień gdy jesteście na szkoleniu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co robicie jak ogłoszenie opublikuje się w dzień wolny od pracy:
a) sobota
b) niedziela
lub
c) w dzień gdy jesteście na szkoleniu?
http://wawrylo.pl/ogloszenie-o-przetargu-w-dzuue-w-sobote-siwz-w-poniedzialek-jest-poprawne/
Było to już omawiane. Jak to często ma miejsce w przetargach jest dwugłos: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewt … p?id=17354
Jak wypada dzień wolny od pracy i nie mam możliwości zamieszczenia ogłoszenia to zamieszczam pierwszego dnia roboczego.
Co do szkoleń to mam bardziej radykalny pogląd. Jak mnie nie ma to ktoś z działu musi mi zamieścić to ogłoszenie.
Oczywiście, w orzecznictwie KIO jest rozbieżność.
W uchwale z dnia 19.06.207 r., KIO/KU 23/17, Krajowa Izba Odwoławcza przyjęła stanowisko bardziej racjonalne i zwróciła również uwagę, że każdy bowiem przepis, nawet literalnie jasny, należy odczytywać i interpretować z uwzględnieniem zasad racjonalności i życiowego doświadczenia, a także celu i możliwości spełnienia wskazanego w nim obowiązku. W ramach zamówień publicznych dodatkowo też przez pryzmat naczelnych zasad, które są realizowane przez pozostałe przepisy Pzp, czyli zasad uczciwej konkurencji, równego traktowania wykonawców i przejrzystości, określonych w art. 7 ust. 1 Pzp. Krajowa Izba Odwoławcza podkreśliła również, że z racjonalnego punktu widzenia bowiem (niezależnie nawet od zakazów wynikających z prawa pracy), nadmiernym obciążeniem zamawiających byłoby żądanie od nich, by wymagali od swoich pracowników stawiania się w pracy w soboty lub dni ustawowo wolne od pracy w celu zamieszczenia specyfikacji istotnych warunków zamówienia na stronie internetowej. Najczęściej są to dni wolne od pracy również u wykonawców, zatem w większości nie wyszukują oni ogłoszeń ani nie rozpoczynają sporządzania ofert już w tym dniu. Dodatkowo w przedmiotowym stanie faktycznym dzień publikacji ogłoszenia o zamówieniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej przypadał na 24 grudnia 2016 r., czyli Wigilię, zatem w dzień, w którym w szczególności trudno wymagać od pracowników świadczenia pracy, która nie wymaga natychmiastowego wykonania. W opinii Krajowej Izby Odwoławczej działaniu, w którym specyfikacja istotnych warunków zamówienia zamieszczana jest dnia następnego po dniu/dniach wolnych od pracy, następujących po publikacji ogłoszenia o zamówieniu, nie można również zarzucić naruszenia zasad uczciwej konkurencji, równego traktowania wykonawców i przejrzystości postępowania - wszyscy wykonawcy otrzymali możliwość zapoznania się ze specyfikacją w tym samym momencie i na równych zasadach dostępności, mieli również odpowiedni czas na przygotowanie oferty (od 27 grudnia 2016 r. do 24 lutego 2017 r. - termin składania ofert).
Przeciwne stanowisko zostało wyrażone w uchwale z dnia 19.06.2017 r., KIO/KU 22/17.
W uchwale KIOI/KU 22/17 Krajowa Izba Odwoławcza uznała m. in., że Uchybienie obowiązkowi udostępnienia specyfikacji w określonym w art. 42 ust. 1 Pzp terminie może utrudniać wykonawcom zainteresowanym ubieganiem się o udzielenie zamówienia niezwłoczne przystąpienie do sporządzania ofert. Każdy dzień zwłoki w publikacji specyfikacji na stronie internetowej w praktyce może wpływać na złożenie oferty, gdyż skraca czas np. na kalkulację ofertową czy konsultacje z ewentualnymi dostawcami i podwykonawcami. Ponadto brak publikacji specyfikacji w określonym ustawowo terminie ma wpływ również na ograniczenie czasu przeznaczonego dla wykonawców na składanie wniosków o wyjaśnienie jej treści. Z tego względu, aby zapobiec ograniczeniu konkurencji w powyższy sposób, ustawodawca w art. 42 ust. 1 Pzp precyzyjnie wyznaczył termin na dokonanie czynności udostępnienia specyfikacji na stronie internetowej. Powyższy termin został bezpośrednio powiązany z dniem publikacji ogłoszenia o zamówieniu i w przypadku procedur tzw. unijnych wyznaczony został jako ?od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Pomijając jeszcze jedno orzeczenie KIO (stanowisko takie jak w uchwale KIO/KU 23/17) - ta kwestia jeszcze nie ma ugruntowanego orzecznictwa. Myślę, że jeszcze nie będzie błędem raczej przychylenie się do stanowiska wyrażonego w uchwale KIO/KU 23/17.
Oczywiście, w przypadku zamówień współfinansowanych ze środków UE na rozsądek i racjonalne podejście kontrolującego nie warto liczyć.
Dotacja dotacją, ale ja mam inne plany na czas prywatny. Czyli jak opublikuje się w weekend to publikuje na BIP w poniedziałek i robię notatkę, że to mój 1 po wolnym dzień pracy.
Dotacja dotacją, ale ja mam inne plany na czas prywatny. Czyli jak opublikuje się w weekend to publikuje na BIP w poniedziałek i robię notatkę, że to mój 1 po wolnym dzień pracy.
warto wtedy policzyć od poniedzialku ile dni zostaje do otwarcia ofert, jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
golavox napisał/a:Dotacja dotacją, ale ja mam inne plany na czas prywatny. Czyli jak opublikuje się w weekend to publikuje na BIP w poniedziałek i robię notatkę, że to mój 1 po wolnym dzień pracy.
warto wtedy policzyć od poniedzialku ile dni zostaje do otwarcia ofert, jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
dodam te 2-3 dni już w ogłoszeniu
Marta napisał/a:golavox napisał/a:Dotacja dotacją, ale ja mam inne plany na czas prywatny. Czyli jak opublikuje się w weekend to publikuje na BIP w poniedziałek i robię notatkę, że to mój 1 po wolnym dzień pracy.
dodam te 2-3 dni już w ogłoszeniu
tylko pamietaj o wysłaniu sprostowania do unii w tej kwestii
tylko pamietaj o wysłaniu sprostowania do unii w tej kwestii
tzn. ?
jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
raczej mniej niż 35 dni (36 otwarcie po obulikowaniu)
Marta napisał/a:jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
przeczytaj uważnie ustawe póki co liczysz min. 40 dni
golavox napisał/a:Marta napisał/a:jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
jestem sektorowcem
golavox napisał/a:Marta napisał/a:jeśli mniej niz 40 to bym tylko przedluzyla termin składania ofert i tyle.
ok chodzi Tobie o art. 43 ust. 2a przywołujący art. 37 ust. 5 i 6
o jeśli dam na składanie 44 lub 45 dni czyli po opublikowaniu będę miała w zapasie kilka dni i nie będzie to mniej niż 40 to nie muszę wysyłać sprostowania ????
o jeśli dam na składanie 44 lub 45 dni czyli po opublikowaniu będę miała w zapasie kilka dni i nie będzie to mniej niż 40 to nie muszę wysyłać sprostowania ????
czy dostałaś już ogłoszeni opublikowane w dz.U.U.E? jesli tak to zmieniasz je wysylając sprostowanie
golavox napisał/a:o jeśli dam na składanie 44 lub 45 dni czyli po opublikowaniu będę miała w zapasie kilka dni i nie będzie to mniej niż 40 to nie muszę wysyłać sprostowania ????
czy dostałaś już ogłoszeni opublikowane w dz.U.U.E? jesli tak to zmieniasz je wysylając sprostowanie
za tydzień będę wysyłała.
wysyłam ogłoszenie i już w terminie składania ofert przewiduje sobie czas "+ kilka dni"; ogłoszenie publikuje się w sobotę; ja zamieszczam wszystko na BIP w poniedziałek i licząc od tego terminu mam ponad 40 dni do dnia składania ofert
też mam zmienić (przesunąć)?
tak na zdrowy chłopski rozum ...
- art. 43 ust. 2 mówi o terminie 35 dni
- art. 43 ust. 2a powołujący się na art. 37 ust. 5 i 6 mówi o 40 dniach
czyli jak wiem, że ogłoszenie opublikuje mi się w dzień wolny to korzystam z art. 43. ust. 2a ??
korzystam z tekstu jednolitego ustawy (Dz.U. 2017 poz. 1579)
tak na zdrowy chłopski rozum ...
- art. 43 ust. 2 mówi o terminie 35 dni
- art. 43 ust. 2a powołujący się na art. 37 ust. 5 i 6 mówi o 40 dniachczyli jak wiem, że ogłoszenie opublikuje mi się w dzień wolny to korzystam z art. 43. ust. 2a ??
korzystam z tekstu jednolitego ustawy (Dz.U. 2017 poz. 1579)
tekst jednolity ustawy nie uwzględnił zmiany z dnia 22 czerwca 2016 r.
o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw ?????
Chodzi o przepisy przejściowe ustawy. Konkretnie art. 18 ust 5.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc