1

Temat: postępowanie unijne a terminy - POMOCY

Kontrola środków unijnych doczepiła się że postępowanie na usługę nie było umieszczone 7 dni. postępowanie zostało umieszczone dnia 06.07.2017 o godzinie 8:50 a otwarcie odbyło się 13.07.2017 o godzinie 9:00 i nie było pełnych 7 dni. Czy jest jakaś szansa na obronienie tej kwestii. Czym się bronić? Pomóżcie

2

Odp: postępowanie unijne a terminy - POMOCY

Uchwała Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 7 stycznia 2010 r., KIO/KD 56/09:

W wyniku kontroli ustalono, że zamawiający przekazał ogłoszenie do Urzędu Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich w dniu 31 sierpnia 2007 roku, a dzień składania ofert został wyznaczony do 5 października 2007 roku, a zatem termin składania ofert liczony od dnia przekazania ogłoszenia do Urzędu Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich wyniósł 35 dni. W toku kontroli ustalono również, że zamawiający nie zamieścił informacji o niniejszym postępowaniu we wstępnym ogłoszeniu informacyjnym o planowych zamówieniach.

W wyroku KIO 2167/14:

Zgodnie z art. 43 ust. 1 ustawy Pzp, zamawiający wyznacza termin składania ofert  z uwzględnieniem czasu niezbędnego do przygotowania i złożenia oferty.  W postępowaniach, których wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Pzp, termin składania ofert nie może być krótszy niż: 40 dni - od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej drogą elektroniczną, zgodnie z formą i procedurami wskazanymi na stronie internetowej określonej w dyrektywie (ust. 2 pkt 1).  Zamawiający przekazał ogłoszenie o zamówieniu w dniu 3 października 2014 r., termin składania ofert wyznaczył na 13 listopada 2014 r., ustalając 41-dniowy termin na przygotowanie i złożenie oferty, a więc termin dłuższy niż minimalny - 40 dni, o 1 dzień.  Zamawiający odpierając zarzut podkreślił, że termin na złożenie ofert realizuje wymagania ustawowe przepisu art. 43 ustawy Pzp i w jego ocenie, już choćby z tego powodu nie jest zbyt krótki. Dodatkowo zauważył, że odwołanie oraz drugie jakie wpłynęło w postępowaniu, pochodzi od dwóch spośród kilku wykonawców zaangażowanych w dialog techniczny, którzy to wykonawcy wskazywali jako odpowiedni do złożenia oferty termin 90 dniowy dla ponad 2200 lokalizacji podczas, gdy przedmiot zamówienia obejmuje nieznacznie ponad 700. Zamawiający dokonał dwukrotnie zmiany treści SIWZ oraz udzielił kilkudziesięciu wyjaśnień na zapytania wykonawców, deklarując dalsze udzielanie wyjaśnień. Przedłużony termin składania ofert do dnia 19 listopada 2014 r., w wyniku zmiany dokonanej pismem  z dnia 6 listopada 2014 r., w konsekwencji ustalony został jako 47 dniowy termin. Wniosek odwołującego, przedstawiony w odwołaniu o nakazanie zamawiającemu wydłużenia terminu składania ofert do 90 dni, został zmodyfikowany na rozprawie. Odwołujący wniósł o przedłużenie terminu o 30 dni licząc od dnia rozprawy, tj. 7 listopada  2014 r. i ostatecznie wskazał termin 30 dni liczony od dnia następnego po upływie terminu składania ofert, przedłużonego do dnia 19 listopada 2014 r., a więc o nakazanie ustalenia upływu terminu składania ofert w dniu 19 grudnia 2014 r.

To chyba liczyłaś dobrze.

3

Jak by nie liczyć nie było 7 dni.

4

A jeśli przekazałam ogłoszenie do DUUE w dniu 8.01.2018r.  o godz 20:00 ustalając termin składania ofert na dzień 19.02 godz. 10:30 to czym mam pełne 40 dni ? bo juz zwątpiłam :-(

5

jest ok

6

Zwątpiłam bo 40 dzień wypadł w sobotę (17.02), więc czy powinien być przesunięty do poniedziałku (19.02) a więc termin składania ofert czy czasem nie powinien być przesunięty na 20.02? A jest to przetarg z dofinansowaniem UE więc ryzyko ogromne.

7

Jak już mowa o przetargu unijnym. Wiem, że to już kiedyś było. Ale nie mogę znaleźć sad Czy mógłby ktoś podrzucić ściągawkę - przetarg unijny krok po kroku.

8 (edytowany przez memphis 2018-01-24 08:49:35)

Art. 14.2: Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, termin upływa dnia następnego po dniu lub dniach wolnych od pracy.

9

Czyli konieczna jest zmiana ogłoszenia gdyż 40 dnień przypadł w sobotę więc przesuwamy do poniedziałku i termin składania ofert na wtorek.

10

Moim zdaniem nie. Poniedziałek jest 42 dniem, więc jest ok.

11

Dostałam odpowiedź z lexa na zadane pytanie z której wynika, że "Zamawiający nieprawidłowo określił termin 40 dni na złożenie oferty przetargowej. Minimalny termin upływa 19 lutego 2018r. o godz. 24:00, a więc ze względów technicznych (godziny pracy zamawiającego) termin na złożenie oferty powinien być wyznaczany na dzień następny, tj. 20 lutego 2018 r."
Myślę więc, że może dla świętego spokoju zmienię ten termin przedłużając o 1 dzień jest to wielomilionowe postępowanie może lepiej dmuchać na zimne. A jeśli zmienia się termin to czy trzeba to jakoś specjalnie tłumaczyć czy wystarczy powołać się na art. 38 ust. 4 i na art. 43 ust. 2 ( o minimalnym terminie na składanie ofert)?

12

Jak dla mnie dosyć dziwna jest ta odpowiedź.
Ale z dofinansowaniem to nie ma co ryzykować.
Wystarczy.

13

ja liczę zawsze od dnia następnego pełne dobowe dni i otwieram po tych pełnych dobowych dniach; w przypadku UE doliczam sobie nawet do 5 dni ... nim się ogłosi, a czasem może to być sobota czyli dam na BIP w poniedziałek .... święty spokój

14

Podpowiedzcie mi proszę ile dniowy termin wyznaczyć na złożenie ofert w przetargu nieograniczonym powyżej progów unijnych w przypadku gdy było wstępne ogłoszenie?

15

minimum 15 dni - art. 43.2b. ustawy pzp