1

Temat: Na jaki dzień polisa OC ?

Oferta najwyżej oceniona - dostaliśmy wezwanie do uzuepłnienia dokumentów - na potwierdzenie art. 25 ust. 1 pkt. 1 pzp mamy złożyć m.in. polisę OC firmy i teraz pytanie - czy polisa powinna obowiazywać najwczesniej od dnia który był dniem składania ofert czy od dnia kiedy składamy dokumenty czyli od dziś?

2

Odp: Na jaki dzień polisa OC ?

Aktualne na dzień złożenia.

3

polisa może obowiązywać również wcześniej niż termin składania ofert

4

Oczywiście.

5

Nie no że wcześniej niż termin składania ofert może obowiązywać to wiem, ale później nie może, np. składanie 01.07.17, a polisa od 05.07.2017?

6

Odświeżam wątek. Mam właśnie sytuację, o której wspomniała Magda. Otwarcie było 11.12.2017 r., wykonawca na wezwanie uzupełnił polisę obowiązująca od 16.12.2017 r. No i co teraz?
Z jednej strony aktualna pzp miała odformalizować zamówienia i dała możliwość uzupełnienia dokumentów wystawionych po dniu otwarcia (np. KRK, ZUS, US) - by wykonawcy niepotrzebnie nie pobierali dokumentów jeśli i tak nie dostaną zamówienia. Dla mnie jednak polisy nie można porównywać z zaświadczeniami z różnych instytucji, bo przecież wykonawca składający oświadczenie w JEDZ dot. spełnienie warunków powinien de facto posiadać polisę, co do której składa oświadczenie.  Wydaje mi się, że akurat w przypadku polisy możliwe jest wykazanie spełnienia warunku już na dzień składania ofert - wykonawca przecież dysponował stosowną polisą, skoro potwierdził to w JEDZ.
Jak sądzicie - czy powinnam wezwać do złożenia tej wcześniejszej polisy, z której wyniknie mi prawdziwość oświadczenia na dzień składania ofert?

W KIO 707/17 ?Krajowa Izba Odwoławcza uznała, że w przypadku takiego dokumentu jak polisa OC, wykonawca dla udokumentowania spełniania warunku mógł przedstawić inny dokument ubezpieczeniowy, jednakże dotyczący ochrony ubezpieczeniowej od 4.01.2017 r. (dnia składania oferty) lub dokument potwierdzający ciągłość takiej ochrony. Aneks obowiązujący od 16.03.2017 r. nie stanowi potwierdzenia ciągłości ochrony ubezpieczeniowej od 4.01.2017 r.? Dodatkowo w KIO 354/17, KIO 379/17 izba orzekła, że ?Co więcej, składka wynikająca z powyższego aneksu miała zostać zgodnie z przedmiotowym dokumentem opłacona do 10.01.2017 r., tj. 6 dni po terminie składania ofert. Zatem polisa nie była ważna w dniu składania ofert. Tym bardziej trudno będzie uznać, za spełnienie wymogu w sytuacji, w której polisa nie została w ogóle zapłacona lub zapłacona z opóźnieniem w stosunku do terminu płatności, powodując wygaśniecie zobowiązania gwaranta?.

Można zgłupieć...