1

Temat: wydłużenie terminu związania ofertą

wytłumaczcie proszę mi kwestię wydłużenia terminu związania ofertą

termin związania oferta wynosił pierwotnie 60 dni. Mija 09.02.2018. Zamawiający w dniu dzisiejszym wybiera ofertę najkorzystniejszą. Brak jest czasu na podpisanie umowy w terminie związania ofertą w związku z czym należałoby ten termin wydłuzyć np. o 10dni.
W art. 85 ust.4 napisane jest " Jeżeli przedłużenie terminu związania oferta dokonywane jest po wyborze oferty najkorzystniejszej, obowiązek wniesienia nowego wadium lub jego przedłużenia dotyczy jedynie wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza"

Oznacza to, że występuje się z wnioskiem o wydłużenie terminu związania ofertą tylko do wykonawcy "najkorzystniejszego"? czy występuje sie do wszystkich wykonawców ale tylko ten najkorzystniejszy musi przedłużyć ważność wadium (to chyba prawidłowe postepowanie ale wole sie upewnić).
Co w przypadku gdy ten najkorzystniejszy jednak umowy nie podpisze a nie będziemy mieć zabezpieczonej wadium kolejnej oferty?

2

Odp: wydłużenie terminu związania ofertą

Zawarcie umowy może tez być po okresie związania ofertą; jak i samo złożenie oferty nie zmusi wykonawcy do zawarcia umowy.

Zawsze lepiej przedłużyć związanie ofertą

3

Jasne, że Lepiej przedłużyć termin związania ofertą. Gdyby to była jedyna oferta w postępowaniu nie byłoby problemu. Niestety jest ich 5 ....
Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytania...

4

przedłużysz jednemu ... coś się wydarzy i co

ja bym wszystkim

5

no właśnie....ale jestem po wyborze ofert najkorzystniejszej

czyli wystąpie z wnioskiem do wszystkich ale obowiązek przełużenia wadium ma tylko ten jeden- najkorzystniejszy.
Jak ktoś nie przedłuży terminu to będzie odrzucony na podst. art. 89 a jak przedłuży termin (ten mniej korzystny) a nie wydłuzy wadium to co?

6

Co jeśli Zamawiający nie może już wnioskować do wykonawców o wydłużenie tzo, a ocena przeciąga się? Można dokonać wyboru po? Orzecznictwo jest tak niejednolite, że już sam nie wiem, co jest poprawne, a co nie. Jeszcze niedawno (w 2017 r.) na stronie UZP była opinia, że brak samodzielnego przedłużenia tzo jest równoznaczny z brakiem zgody na wydłużenie, ale kio i tak poszła w inną stronę.

7 (edytowany przez jasiekrok 2018-01-31 07:11:32)

c.d....
tak mi się uzmysłowiło, że po wyborze oferty najkorzystniejszej zwraca sie przecież wadium "pozostałym". Czyli jeżeli tzo przedłużałbym po wyborze oferty najkorzystniejszej to tylko ten najkorzystniejszy musi mi oświadczyć , że wadium przedłuża? A pozostałe oferty mogą być teoretycznie nie zabezpieczone wadium w okresie przedlużonego terminu zwiazania ofertą?

8

jasiekrok napisał/a:

no właśnie....ale jestem po wyborze ofert najkorzystniejszej

czyli wystąpie z wnioskiem do wszystkich ale obowiązek przełużenia wadium ma tylko ten jeden- najkorzystniejszy.
Jak ktoś nie przedłuży terminu to będzie odrzucony na podst. art. 89 a jak przedłuży termin (ten mniej korzystny) a nie wydłuzy wadium to co?

Występujesz z wnioskiem o przedłużenie TZO tylko do najkorzystniejszego wykonawcy, który został wybrany z jednoczesnym przedłużeniem terminu ważności wadium lub wniesieniem nowego wadium (o ile było wymagane).

9

eva....a jeżeli on jednak nie podpisze umowy?

10

Jednokrotne wezwanie do przedłużenia TZO zostanie już wykorzystanie więc:
1)  albo wykonawca, którego oferta jest druga w kolejności ( o ile masz środki na droższą ofertę)  sam przedłuży termin TZO oraz przedłoży wadium - i wtedy z nim podpisujesz umowę

2) albo jeśli nie masz środków na ofertę drugą w kolejności (o ile nie chcesz dołożyć) unieważniasz postępowanie

11

ale zakładajac , ze dzis wybieram ofertę najkorzystniejszą a jutro wystąpiłbym dopiero z wnioskiem o wydłużenie tzo. ( do wsyztskich czy do najkorzystniejszego?) to wiadomo wykonawca najkorzystniejszy musi mi tez przedłużyć wadium a tym pozostałym wadium zwrócę od razu po wyborze oferty najkorzystniejszej i ofert pozostałych wykonawców nie będę mieć zabezpieczonych wadium. Pozostali muszą mi tylko wydłużyć termin ale nie muszą przedłużyć wadium, tak?

Zakładajac ekstremalna sytuację że najkorzystniejszy nie podpisze mi umowy i wezmę drugiego w kolejności do podpisania umowy to nie będę mieć ciągłości w zabezpieczeniu oferty wadium.

upraszczam pytanie:
1/po wybraniu oferty najkorzystniejszej i zwrocie wadium pozostałym (oprócz najkorzystniejszego) wykonawcom, zamawiający zwraca się z wnioskiem o wydłużenie tzo do wszytkich?
2/ wszyscy muszą przedłużyć termin związania ofertą ale obowiązek przedłużenia/ złożenia nowego wadium ma tylko najkorzystniejszy?
3/

12

1) tylko do najkorzystniejszego (art. 85 ust. 4 Pzp)
2) kiedy upływa termin związania ofertą?

13

1/  ten art. tak wprost tego nie mówi
2/  09.02.2018

14

Dla bezpieczeństwa proponuję by poczekać z wyborem najkorzystniejszej oferty zwrócić się w tym tygodniu do wszystkich wykonawców z wnioskiem o przedłużenie TZO wraz z przedłużeniem wadium lub wniesieniem nowego. Potem będzie wiadomo kto chce dalej uczestniczyć w postępowaniu (może być tak że ten najkorzystniejszy nie będzie chciał przedłużyć TZO i tym samym nie będzie miał ryzyka utraty wadium bo wiadomo, że w sytuacji gdy wydłuży a jego oferta zostanie wybrana a potem nie podpisze umowy to traci wadium). I tak:

- najkorzystniejszy przedłuża, wybierasz go, nie podpisuje umowy, zabierasz wadium - sprawdzasz kto był kolejny w rankingu wśród wykonawców którzy wyrazili zgodę na przedłużenie TZO wraz z wadium i podejmujesz decyzję (w zależności czy stać cię na ta ofertę) czy wybierasz kolejnego czy unieważniasz postępowanie smile

- najkorzystniejszy przedłuża TZO  wraz z wadium, podpisuje umowę - wszystko gra

15

no całkiem to sensownie wygląda....

a odwracając sytuację:

załóżmy jednak, że dziś wybrałem ofertę najkorzystniejszą i zwróciłem wadium pozostałym i teraz dopiero muszę przedłużyć tzo...
eva podtrzymujesz, że wniosek tylko do najkorzystniejszego? co jeżeli nie podpisze umowy?
TZO minie u pozostałych i co?

/sorry ale taką mam naturę , że temat drążę z kilku stron/