1

Temat: wycofanie projektu umowy

Czy można jako modyfikacja siwz wycofać projekt umowy i zastąpić go istotnymi warunkami umowy, pytanie wynika z faktu złożenia pytania tj. chęci wzięcia udziału w postepowaniu Wykonawcy, który jest funduszem inwestycyjnym  chodzi o przetarg unijny na kredyt, gdzie w projekcie umowy sa zapisy typowe dla banków i zastanawiam się czy zamiast dokonywać wielu zmian w projekcie umowy może korzystniejsze byłoby wypisanie najważniejszych postanowień - warunków umowy, niż dokonywanie zmian w projekcie. Czy wprowadzenie takiej zmiany na więcej niż 15 dni przed TO wymaga zmiany terminu otwarcia oferta.

2

Odp: wycofanie projektu umowy

Tak. Zobacz także art. 12a ust. 2 i 3 oraz art. 38 ust. 4, 4a, 6 Pzp - postępuj w zależności od sytuacji.

Zobacz:

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/specyfikacja-istotnych-warunkow-zamowienia/roznica-pomiedzy-stosowaniem-art-38-ust-6-art-38-ust-4a-pzp-zmiana-terminu-skladania-ofert

3

Odp: wycofanie projektu umowy

Stąd właśnie moje pytanie, ponieważ z jednej strony o wzorach umów jest w ogłoszeniu o zamówieniu a więc będzie konieczne przekazanie sprostowania do DUUE zgodnie z art. 38 ust. 4a oraz zgodnie z art. 12 a 2) Zamawiający ma obowiązek przedłużyć termin składania ofert, który musi wynosić nie mniej niż 15 dni od dnia przekazania.
Ja gdybym dzisiaj przekazała ogłoszenie Sprostowanie (nie zmieniając terminu składania ofert) to i tak do końca terminu składania ofert mam pełne 16 dni (nie licząc dnia przekazania i dnia otwarcia). Pytanie wynika z presji czasu (szefostwu bardzo zależy na czasie aby go nie zmieniać gdyż przetarg dotyczy powiedzmy że kredytu)