1

Temat: rb dostawa czy usługa

Proszę rozwiejcie moje wątpliwości:

Mamy w planie doposażenie terenu rekreacyjnego w:
-wiaty drewniane
-śmietniki
-ławki
-stoły

Wykonawca ma wykonać, dostarczyć i zamontować te elementy we wskazanym przez Zamawiającego miejscu

RB u. czy d.?

2

Odp: rb dostawa czy usługa

dla mnie dostawa, chyba że wiatę trzeba wybudować a nie tylko przywieść i postawić gotową wiatę

3

wiata będzie na tyle duża , ze będzie musiała być dostarczona w elementach i zamontowana na miejscu

4

wiem ze nie powinno sie juz kierować kwotą ale dla mnie to najrozsądniejsze w takich przypadkach...jeśli ten montaż to groszowa sprawa w porównaniu z dostawą tych sprzętów to dla mnie jest to dostawa wraz  z montażem

5

no tak...to wydaje sie byc najrozsądniejsze....ale postawienie wiaty wymaga (chyba) zglosznia? czy to nie wiąże się jednoczesnie zakwalifikowaniem takiego zamówienia do RB?

6 (edytowany przez Marta 2018-02-05 08:47:08)

no właśnie nalezy sprawdzić jeszcze czy taka wiata podlega zgłoszeniu w budownictwie...jesli tak podzielilabym zadanie na 2 czesci:cz. I  r.b wiata i cz. II  dostawa: smietniki , ławki i stoły

7

Marta,(jestem zółtodziobem) przyjmijmy,że wiata wymagałaby zgłoszenia to czy pozostałe elementy (kosze , ławki ) nie mogłyby być zakupione osobnym postępowaniem?

Byłoby to dzielenie zamówienia?
Wiata- rb, osobne postepowanie
kosze, łąwki- dostawa, osobne postępowanie

Nigdy nie miałam do czynienia z postępoaniem, które byłoby podzielone na części i jedna z tych części to rb a druga dostawa. Dlatego pytam i stąd moje watpliwości.

Albo czy nie można by zrobić postępowania na budowe wiaty z wyposażeniem w ławki i stoły - jako rb
a osobno postępowanie na dostawe koszy na śmieci. - dostawa

8

art.32 ust. 4 pzp
zakładając , że wiatę i dostawę małych elementów w sumie wyszacowano na 130 tys. zł, to wiata 110tys. idzie w pn jako osobne postępowanie a małe elelmenty 20tys. zł równiez idą w pn bo szacujemy to razem? mimo że są to oddzielne postępowania?

czy mozna to potraktować jako osobne postępowania i nie szacować jednak razem?

9 (edytowany przez Marta 2018-02-05 09:53:06)

130 000 zł to jest netto czy brutto?przyjęłaś nowe euro 4,3117? dla mnie wykonanie wiaty to osobne postepowanie o odrębnie bym szacowała na dostawy
jesli wartość szacunkowa wiaty to 110 000 zł netto to również nie podlega pod pn

10

dokladnie 138tys. netto, z nowym euro

11

no ja bym też chętnie tak zrobil;a...dwa oddzielne postępowania.
1 - rb
1 - dostawa z montażem

ale czy ktoś nie zarzuci, ze jest to podział zamówienia.
czy te elementy tj. wiata oraz ławki i stoły nie sa ze soba funkcjonalnie powiazane?

12

kinga1986-1986 napisał/a:

1 - rb
1 - dostawa z montażem

czy te elementy tj. wiata oraz ławki i stoły nie sa ze soba funkcjonalnie powiazane?

ciężko tak bez OPZ itd. jeśli celem jest postawienie wiat rekreacyjnych, które wyposażone są w ławki i śmietniki to faktycznie lepiej szacować łącznie

13

i wówczas wszytsko w pn

14

i wówczas wszystko w pn

tak w pn bym zrobiła

15

Marta napisał/a:

1 - rb
1 - dostawa z montażem

ciężko tak bez OPZ itd. jeśli celem jest postawienie wiat rekreacyjnych, które wyposażone są w ławki i śmietniki to faktycznie lepiej szacować łącznie

Tak celem jest postawienie wiaty ze stoami i ławkami.

szacować łacznie ale OPZ będą oddzielne dla rb i osobno dla dostawy tak? Tylko szacowanie łacznie , żeby nie uciec od stosowania ustawy ?