1

Temat: ustalenie wartości zamówienia

dostalam wniosek.przetarg składa sie z 4 zadań i tak np.
zad 1-wartość szacunkowa zamóweinia - bez VAT wynosi: 50000,00zł.
zad 2-wartość szacunkowa zamóweinia - bez VAT wynosi: 45000,00zł.
zad 3-wartość szacunkowa zamóweinia - bez VAT wynosi: 49000,00zł.
zad 4-wartość szacunkowa zamóweinia - bez VAT wynosi: 70000,00zł.
Sredni kurs złotego w stosunku do euro (dz.u. 87, poz.610)  wynosi: 4,3870i co dalej czy przy wyborze trybu zamówienia jak  dalej ustalic kwoty?? zastepuje kolezanke i nie wiem co dalej? prosze o szybka pomoc

2

Odp: ustalenie wartości zamówienia

należy ustalić wartość w euro , w tym przypadku będzie  to 48 780?, a więc przetarg poniżej 60 000? -nalezy  dokonać wyboru trybu , bez wiedzy czego dotyczy wniosek nie można dokonać wyboru

3

dziekuje za szybka odpowiedz.przedmiotem zamowienia jest zakup sprzetu komuterowego. wiec chyba najbardziej wskazany tutaj tryb to zapytanie o cene.co Ty o tym myslisz? powiedz mi jeszcze jedno do czego sluza kody cpv.rozporzadzenie mam ale to tylko suche fakty.oj wiedze ze to niełatwa działka

4

marysia napisał/a:

przedmiotem zamowienia jest zakup sprzetu komuterowego. wiec chyba najbardziej wskazany tutaj tryb to zapytanie o cene

Moim zdaniem dostawa sprzętu komputerowego marnie pasuje do dostawy o ustalonych standardach jakościowych... Nie stosuje i innym nie polecam ZOC do tego typu zamówień

5

czyli najbardziej odpowiednim wg Ciebie jest jednak tryb nieograniczony??

6

Wg mnie tak

7

Marko napisał/a:

Moim zdaniem dostawa sprzętu komputerowego marnie pasuje do dostawy o ustalonych standardach jakościowych...

Czemu? Ja bez problemu ustalam te standardy.

8

Piotrek napisał/a:

Czemu? Ja bez problemu ustalam te standardy.

No widzisz, mi jakoś nie bardzo wychodzi chcąc być zgodnym z PZP wink
Jak opiszesz procka np?

9

Marko napisał/a:

Jak opiszesz procka np?

Nie wiem co to jest, ale opisuje sie tak samo jak w PN.

10

Procek = procesor smile

11

Ale dlaczego uwazasz, ze tryb ZOC jest nieodpowiedni?

12

własnie co prezmawia za tym, ze zoc jest trybem nieodpowiednim wg Ciebie??

13

Bo cięzko jest opisać przedmiot zamówienia, ciężko jest mówić o ustalonych standardach. Nie wiem jak opisujesz wymagania co do procesora, grafiki, płyty głównej. Najprościej byłoby poprzez wskazanie konkretnego modelu i dopuszczenie równoważnych - a właśnie dopuszczenie równoważnych przeczy istocie ustalonych standardów wg mnie. Co innego w PN lub jak ktoś lubi PO

14

Marko napisał/a:

Najprościej byłoby poprzez wskazanie konkretnego modelu i dopuszczenie równoważnych - a właśnie dopuszczenie równoważnych przeczy istocie ustalonych standardów wg mnie.

Ale dlaczego? Czy procesor "Intel Pentium M - technologia Centrino - lub równoważny" nie jest ustalonym standardem?

15

Piotrek napisał/a:

Czy procesor "Intel Pentium M - technologia Centrino - lub równoważny" nie jest ustalonym standardem?

W tym sęk Piotrek że nie jest bo nie ma równoważnego odpowiednika. Owszem AMD ma mobliny procek "ala centrino", z tym że taktowania porównać sie nie da a wydajność jest delikatnie rzecz ujmując inna

16

no tak a więc jak opisać przedmiot zamówienia odnośnie oprogramowania, jeśli kupujemy oprogramowanie bez zestawu. musimy napisac nazwę, czy dodac słowo l"ub równoważny" bo mamy problem

17

Z oprogramowaniem jest jeszcze gorzej niestety. Można w ostateczności opisać WIN XP PRO ale z dopiskiem lub równowazny + opisać co sie przez równoważność rozumie... Czasami można żądanie konkretnego programu obronić, ale trzeba mieć argumenty...

18

powiedz mi czy stosowac cpv czy pn ??
art. 30 pzp)

19

art.30.7

20

Marko, a słyszłes o jakichs opiniach, wyrokach etc. ze komputery nie są "standaryzowane" i nie nadaja sie do ZOC? Bo ja zawsze tak kupuje i troche mnie wystraszyłes...

21

Nic pisemnego nie mam niestety... To jest moje subiektywne zdanie (logicznie chyba uzasadnione). Zauważyłem, że nie jest odosobnione - szkolący też odradzają ZOC do kompów, na forum bizzone zdecydowana większość też tak twierdzi.
Oczywiście to wszystko nie przesądza że ja i inni mamy racje ale tak na zdrową logike to chyba kupy sie to trzyma...

22

Moze sie i trzyma, ale jak nie ma takich wyrokow, opinii UZP ani w komentarzach, to dalej bede robił po swojemu.
Przeciez i tak nie dostane protestu na tryb, a ew. kontrol nie czyta forów internetowych tylko opinie UZP i komentarze cool

23

Piotrek napisał/a:

kontrol nie czyta forów internetowych tylko opinie UZP i komentarze cool

Myślisz? wink A co do ZOC - słyszałem o ZOC na takie rzeczy że komputery to pikuś smile

24

Marko rozwiń proszę temat, co takiego słyszałeś?

25

ja nadal upieram sie ze ZOC bedzie ok, ta sama sugestie usłyszalam od naszego prawnika