1

Temat: udostępnienie ofert

Witam,
ciekawi mnie jakie jest wasze podejście do sprawy: wpłynęło 20 ofert, jeden z Wykonawców prosi o kserokopię ofert i wysłanie mu pocztą. Czy robicie kopię ofert i wysyłacie czy raczej wyznaczacie czas i miejsce udostępnienia ofert w siedzibie Zamawiającego??? Dodam, ze Wykonawca ma 500 km do siedziby Zamawiającego. Jak należałoby postąpić prawidłowo...

2 (edytowany przez Olek 2018-02-06 18:49:10)

Odp: udostępnienie ofert

Jeżeli Wykonawca wnioskował o kserokopie i ich wysyłkę pocztą zażądałbym opłaty za wykonanie tych czynności. Wynika to z art. 15 ustawy z dnia 06.09.2001 r. o dostępie do informacji publicznej. Mam tu na myśli takie koszty jak: papier, toner, opłatę za wysyłkę.

Jeżeli Wykonawca wnioskuje o wysyłkę skanów, to osobiście nie robię problemów i wysyłam.

Raz spotkałem się z sytuacją, w której Zamawiający na wniosek odpisał, że z powodu bardzo obszernej dokumentacji potrzebuje około 7 dni na skompletowanie skanów i ich wysyłkę. Jako ewentualność wskazał udostępnienie dokumentacji w swojej siedzibie do zrobienia zdjęć lub nawet przyjazd z własnym pendrivem w celu samodzielnego wykonania skanów (urządzenie skanujące Zamawiający udostępnił) smile