Do magda19831:
Nietypowy przypadek, z którym nigdy nie spotkałem się. Szukałem w orzecznictwie - nie znalazłem.
Mając jednak na względzie wartość zamówienia (ok. 200 000 zł) i kwotę wadium zawyżoną o 50%, nie widzę podstawy do unieważnienia.
Np. zamawiający mógł żądać do 6 000 zł, a żądał 9 000 zł.
Czy przekroczenie o 3 000 zł stanowiło przeszkodę w ubieganiu się o zamówienie? Myślę, że nie.
Gdyby to była wartość zamówienia 10 000 000 zł i żądanie wadium 600 000 zł zamiast 300 000 zł to zdecydowałbym się na unieważnienie.
Wykładnia celowościowa art. 93 ust. 1 pkt 7 Pzp prowadzi do wniosku, że niemożliwa do usunięcia wada uniemożliwiająca zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego to każda niedająca się usunąć wada uniemożliwiająca zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy. Konieczne jest więc wystąpienie związku przyczynowego pomiędzy zaistniałą wadą, a niemożnością zawarcia umowy.
Niemożliwa do usunięcia wada uniemożliwiająca zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego, w rozumieniu art. 93 ust. 1 pkt 7 Pzp, jest związana z zaistnieniem przesłanek unieważnienia umowy określonych w art. 146 ust. 1 Pzp.
Stwierdzona przez zamawiającego wada postępowania musi być nie tylko niemożliwa do usunięcia, ale wskazywać na dokonanie czynności lub zaniechanie jej dokonania w tym postępowaniu z naruszeniem przepisu Pzp, które miało lub mogło mieć wpływ na jego wynik.
Z analizy art. 93 ust. 1 pkt 7 i art. 146 ust. 1 i 6 Pzp można wyprowadzić następujące wnioski:
Po pierwsze, unieważnienie postępowania ma charakter wyjątkowy.
Po drugie, unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 Pzp, a więc z uwagi na zaistnienie w nim niemożliwej do usunięcia wady uniemożliwiającej zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego, może mieć miejsce jedynie wówczas, gdy wada ta nie tylko jest nieusuwalna ale dodatkowo ma lub może mieć wpływ na wynik postępowania.
Dokonanie przez zamawiającego czynności lub zaniechanie dokonania czynności z naruszeniem przepisu Pzp musi dotyczyć kluczowych etapów, czynności fundamentalnych dla wyniku postępowania i wtedy nawet wpływ o charakterze minimalnym powinien skutkować wystąpieniem z wnioskiem o unieważnienie umowy.
I jak słusznie zwrócił uwagę skład orzekający w uchwale z dnia 22 stycznia 2016 r., KIO/KD 2/16 - Dokonując analizy wskazanego naruszenia w kontekście art. 146 ust. 6 P.z.p. nie można stwierdzić, iż miało ono wpływ na prowadzone postępowanie, ponieważ zasada dotycząca wniesienia wadium objęła wszystkich potencjalnych wykonawców, zaś skala niedokładności jego obliczenia nie mogłaby stanowić elementu ograniczającego podjęcie decyzji wykonawcy o uczestnictwie w prowadzonym postępowaniu.
Nie sądzę zatem, że kwota 12 000 zł zamiast np. 6 000 zł, była barierą, która uniemożliwiała wykonawcom ubieganie się o udzielenie zamówienia. Ale to jest moje stanowisko.
Być może ktoś zna wyrok lub uchwałę KIO dotyczącą analogicznej sytuacji, w której KIO wyraziła odmienne stanowisko.