1

Temat: brak kosztorysu ofertowego

załóżmy taką hipotetyczną sytuację, że wykonawca w ofercie wpisuje cenę za jaką zamierza wykonać roboty, ale nie dołącza kosztorysu ofertowego (który miał sam zrobić zgodnie z przedmiarem robót), z którego wynika zaproponowana cena.

oczywiste wydaje się, że nie mogę żądać  dostarczenia tego kosztorysu. zatem odrzucam te ofertę. mam rację?

pozdro

szad

2

Odp: brak kosztorysu ofertowego

Masz i nie masz - zależy jakie rozliczenie wink Jak ryczałt to brak kosztorysu nic nie wnosi

3

Dokładnie

4

jest to dość złożony temat - generalnie to tak - ryczałt to nie musi być kosztorysu aaale, jeżeli wykonawca zażądał jako jedynego dokumentu na sposobu wykonania przedm.zam. właśnie kosztorysu ofertowego no to już robi się problem , bo wiemy że wykona zam. za taką cenę ale jak go wykona?
mamy prawo zarządać wyjaśnienia treści złożonej oferty i ja zapytałabym wykonawcę, na coon miałby możliwość jako wyjaśnienie dosłać kosztorys (nie miałam takiej syt. ale myślę że tak bym zrobiła)

5

Marko napisał/a:

Masz i nie masz - zależy jakie rozliczenie wink Jak ryczałt to brak kosztorysu nic nie wnosi

wynagrodzenie ryczałtowe. czyli w przypadku braku kosztorysu nie odrzucam takiej oferty, bo przecież nie jest istotne jak Wykonawca obliczył to wynagrodzenie ryczałtowe.

6

Tak jest

7

dzięki za pomoc. niestety w mnie w pracy muszę walczyć sam z tym wszystkim. dobrze, ze Was się mogę poradzić smile.

8

Ja też sam i bardzo dobrze mi z tym tongue

9

A zażądałeś by dołączył do oferty swej kosztorys? Bo nie wynika to z Twego postu. Jeśli tak to możesz zażądać by uzupełnił ofertę o ten kosztorys. Jeśli nie  - to po co żądać uzupełnienia. Art. 26 ust. 1 nakłada na Ciebie wręcz OBOWIĄZEK wzywania wykonawców do uzupełnienia oferty jeśli zabrakło tam dokumentu, które zażądałeś. Pozdrawiam

10

Powoli nowy forumowiczu smile Uzupełniać można dokumenty o których mowa w 25.1 czyli potwierdzające spełnianie warunków a kosztorys takim z całą pewnością nie jest smile

11

Zgadza się. Zbędnym jest więc żądanie takiego dokumentu. Lecz jeśli tenże Pan zażądał a wyk. nie dołączył to lepiej wezwać do uzupełnienia - a nie odwalać ofertę. Miej na uwadze również pkt.2 ust 1 .   Pozdrawiam. smile.

12

Mam na uwadze pkt2 ust.1 i od razu patrze do rozporządzenia w sprawie dokumentów... i nie widze tam kosztorysu a atesty, próbki itp... czyli kosztorysu nie da sie uzupełnić legalnie wink
Pozdrawiam również smile

13

Wracamy wiec do pkt. wyjścia a raczej wejścia. A tak w ogóle wykonawca może złożyć tylko formularz ofertowy, bez wymaganych dokumentów - a zamawiający musi wręcz zażądać ich uzupełnienia. Zamawiający dba więc o interes wykonawców. smile.

14

Marko dlaczego nie ustosunkujesz sie do mojej wypowiedzi? - art. 87.1

15

Jesteśmy w tym samym punkcie smile W postępowaniu są dokumenty które uzupełnieniu podlegają - np. KRS, KRK, ZUS, wykazy, polisy itd i takie, których uzupełnić nie można - np. kosztorys czy pełnomocnictwo.

16

Danaug nie zauważyłem mówiąc szczerze ale już sie zapoznałem i tak na gorąco to mam wątpliwości ale kwestia godna przemyślenia głębszego

17

Przy ryczałcie kosztorys ofertowy jest zbędny. Mozna natomast zażądać struktury scalonej, aby wiedzieć jaka będzie wartość poszczególnych etapów lub branż. Kosztorysu ofertowego powinno się zażądać na etapie podpisywania umowy, lub zażądać dostarczenia go np. w terminie 3 dni po podapisaniu umowy. Ten kosztorys wtedy służyć będzie do rozliczeń (o ile przewidzano kilka płatności).
Tak więc, żądanie kosztorysu ofertowego na etapie składania ofert jest błędne, ponieważ wiążąca jest i tak dokumnetacja projektowa i STWiORB.

18

Tak to się zgadza ale prawie wszyscy zamawiacze żadają kosztorysów pomomo ryczałtów, ja też żądam po to aby sprawdzić czy to co ja żądałam poprzez dokumentacje projektową to ten wykonawca mi daje jeżeli nie to wyjaśniam na etapie badania ofert żeby nie stawać później przed dylematem - zerwać umowę czy nie bo wykonawca inaczej rozumiał, albo nie zauważyłw dokumentacji

19

A jeżeli w kosztorysie (na etapie ofert) będzie jakas inna pozycja lub jej brak, to co zrobisz? Przeciez nie odrzucisz. Wykonawca powie Ci, że cenę obliczył na podstawie PB i STWiORB, bo tylko to jest wiążące.

20

no i ok. ale mi wyjaśnił i później nie może powiedzieć że nie zrobi tego

21

W większości przypadków kosztorys ofertowy przy ryczałcie odbiega od PB - miałem sporo takich przypadków w przeszłości, gdy żądałem kosztorysu ofertowego.
Teraz nie żądam na etapie ofert i wszystko jest OK.

22

widzę, że moją hipotetyczną sytuacją spowodowałem niezłą wymianę poglądów.

23

I o to chodzi szad, człowiek uczy sie całe zycie smile

24

No dobra wszystko niby ok, żądałem uproszczonego kosztorysu (dla uzasadnienia ceny ryczaltowej), kliet go nie dołączył, oczywiscie nie wzywam do uzupełnienia bo nie mogę, nie odrzucam za ten brak, wybieram go bo ma najlepszą cenę i bach protecik moze byc - więc pytam macie konkretne wyroki na obrone takiego stanowiska , będe wdzieczny

25

to może jakis wyrok w drugą stronę ?:)