1

Temat: Zmiana umowy a awarunki atmosferyczne

Hej,
Wiem, że szczegółowo trzeba opisać zmianę umowy w sytuacji niekorzystnych warunków atmosferycznych (np. poziom opadów, temperatura poniżej...). Czy ktoś posiada jakiś przykład zapisów do umowy?
Z góry dzięki

2

Odp: Zmiana umowy a awarunki atmosferyczne

ja nie mam takich ale słyszałam na szkoleniu ze trzeba tak opisywać..paranoja

3

Na szkoleniach wiele dziwnych rzeczy opowiadają. Trzeba było zapytać szkolącego kto ma postawić na budowie urządzenie pomiarowe i czuwać nad jego wskazaniami. Poziom opadów nie zawsze powoduje konieczność przerwania robót a przy wpisaniu czegoś takiego do umowy wykonawca po każdym deszczu pojawi się z pytaniem czy może przerwać roboty bo wg niego opady przekroczyły wyznaczona granicę.

4

U mnie to samo mówili na szkoleniach. To jest chore. Przykładowy zapis  (...) wydłużenie terminu realizacji umowy, jeżeli z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych polegających na   intensywnych opadach deszczu, gradu itp. oraz w przypadku wystąpienia klęsk żywiołowych panujących w trakcie realizacji umowy, których nie dało się przewidzieć z należytą starannością, wykonawca zmuszony jest przerwać realizację robót lub nie jest w stanie ich realizować w normalnym trybie czynności, a nie jest możliwe w tym czasie wykonywanie innych prac  oraz przeprowadzanie prób i sprawdzeń, dokonywanie odbiorów. W takiej sytuacji termin realizacji umowy ulega wydłużeniu o uzasadniony powyższymi okolicznościami okres;