1

Temat: kryterium 100% cena na roboty budowlane

na jednym z ostatnich szkoleń Konkurencji - Nowych Przetargów, Pan prowadzący - można rzec - autorytet w dziedzinie zam.publ,  z pełnym przekonaniem przekazał informację, jakoby stosowanie kryterium 100% cena w przetargu na RB jest całkowicie uzasadnione ze względu na fakt, iz cały OPZ opisany jest szczegółowa dokumentacja techniczna (projekt, STWOiR i przedmiary) w których zostały opisane standardy jakościowe, ale także uwzględniony cykl życia produktu. Podeszłam do tej informacji bardzo entuzjastycznie, mając na uwadze sztuczne wymyślanie kryteriów o wadze 40%. Teraz mam ogłosić przetarg (z kryterium 80% cena, reszta doświadczenie kadry kierowniczej) i mam coraz większe wątpliwości czy takie tłumaczenie znajdzie poparcie, chociażby u kontrolujących smile macie Państwo jakieś doświadczenia w stosowaniu kryterium wyłącznie cenowego na RB?

2

Odp: kryterium 100% cena na roboty budowlane

Moim zdaniem nie przejdzie to. Trudne będzie do obronienia . Chociaż spotkałam się z takim twierdzeniem, że przy prostych zamówieniach na roboty budowlane można zastosować kryterium cena jako 100%. Radzę zastosować standardowo kryterium cena -60% można przy dodatkowych kryteriach można dać okres gwarancji lub okres dodatkowej gwarancji, skrócenie terminu realizacji zadania, skrócenie terminu wejścia na budowę itd.

3

Zapewne Pan Leszczyński. smile. Prócz niego prawie nikt tego nie robi.  Jak eva.

4

Nie ryzykuj.