1

Temat: szacowanie - komputery poleasingowe

Witam. Potrzebuję zakupić komputery poleasingowe, szacunkowa wartość około 70 000 zł netto. Dodatkowo w tym samym czasie planujemy zakupić komputery nowe na kwotę około 15 000 zł ale jeszcze mamy zaplanowane w budżecie komputery, sprzęt komputerowy  w ramach projektów współfinansowanych z UE . Jak zliczę wszystkie wydatki zaplanowane w budżetach to wartość przekroczy 30 000 euro. I tu moje zapytanie, otóż.... czy komputery poleasingowe traktować osobno i nie sumować razem z nowymi komputerami . Na poleasingowe zrobić postępowanie ofertowe poniżej 30 000 euro i na pozostałe również poniżej 30 000 euro. Czy przy obliczaniu wartości zamówienia zsumować łącznie i zrobić przetarg z podziałem na części: komputery poleasingowe i komputery nowe.

2

Odp: szacowanie - komputery poleasingowe

Osobiście uważam że nie dzielić.

3

Wg mnie zamówienie jest tożsame czasowo i rodzajowo więc należy sumować do szacowania wartości zamówienia wszystkie wymienione zaplanowane wydatki. Zrobił bym przetarg z podziałem na części.

4

ok dziękuję bardzo za odpowiedź

5

Temat znów powraca:
Na dzień dzisiejszy mam tylko zgłoszenie na komputery w ramach dotacji na kwotę 50 000 zł netto i na komputery z budżetu na kwotę. 8.000zł netto , no i tu problem... wnioskodawcy chcą postępowania ofertowego aby mogli wskazać znaki towarowego sprzętu , w przetargu nie mogłabym tego uczynić. Jeśli chodzi o komputery poleasingowe i te z projektu to narazie temat ucichł, są one tylko zaplanowane w budżecie i nie wiadomo kiedy wnioskodawcy złożą do mnie stosowny wniosek o wszczęcie postępowania.
I tu moje zapytanie.... czy na dzień dzisiejszy (bo wiem) że wartość jest 58.000zł zrobić ofertówki czy muszę łącznie oszacować wszystko no i wtedy ogłosić przetarg na te komputery na szacunkową wartość 50 000 i 8 000zł?   Macie jakieś opinie w tej sprawie ? proszę o opinię

6

przetarg od 125 tyś netto

7

jo napisał/a:

przetarg od 125 tyś netto

Ale jak zliczę wszystkie zaplanowane wydatki na sprzęt komputerowy w budżetach jednostki to mi wyjdzie powyżej 30 000 euro. Kwestia tak czy jak teraz mam potrzebę zakupu komputerów na kwotę ok 58 000 netto to czy przy szacowaniu wartości zamówienia muszę również wziąć pod uwagę kwoty zaplanowane w budżecie ? nawet jeżeli ich realizacja będzie pod koniec roku

8

jeżeli wiesz że będziesz kupować i masz już środki to chyba bym łączył

9

Zaplanowane środki = łączenie zamówienia.

10

jesli masz plan zamówień i jednostki zglosiły Ci te zakupy do planu zamówień na rok 2018 to szacujesz łącznie