1

Temat: grupa kapitałowa

Czy mogę wezwać wykonawcę, którego oferta była najkorzystniejsza do złożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 2, jeżeli nie wszyscy wykonawcy złożyli oświadczenie o gr.kapitałowej ?
W przetargu były dwie oferty, wykonawca, którego oferta była najkorzystniejsza złożył oświadczenie o gr. kapitałowej, drugi wykonawca, którego oferta była na kwotę wyższą i przekraczała budżet zamawiającego nie złożył jeszcze oświadczenia - ma jeszcze 2 dni na złożenie, nim bym go wezwała o uzupełnienie.
Zależy mi na czasie, bo nie zdążę podpisać umowy w określonym w przetargu terminie...

2

Odp: grupa kapitałowa

odwrócona??

3

procedura normalana, nie odwrócona.

4

No to niestety musisz czekać.

5

dzwoń do gościa

6

a czy mogłabym w tym przypadku powołać się na art. 26 ust. 2f i wezwać szybciej do złożenia dokumentów... i spokojnie czekać aż tamten dostarczy oświadczenie o grupie...

7

Myślę, że lepiej zadzwonić i poczekać. Ustawowo Uzasadnienie o konieczności szybkiego zawarcia umowy to chyba słabe uzasadnienie. Wszczynając postępowanie powinnaś uwzględnić czas niezbędny na przeprowadzenie postępowania zgodnie z Pzp. Rozwiązanie jo jest najlepsze.
Jak Cię Wykonawca oleje to i tak za chwilę będziesz wzywać z art. 26.3