Temat: Czy wadliwy formularz ofertowy generuje konieczność unieważnienia
Witam wszystkich forumowiczów,
Chciałbym się z Wami podzielić małym problemem z postępowaniem, licząc na Wasze opinie Czy też sugestie.
Mianowicie w postępowaniu na dostawy w trakcie otwarcia ofert stwierdziłem, że wadliwie przygotowałem formularz kalkulacji ceny oferty. formularz zawiera bowiem 4 kolumny (L.p; Nazwa Elementu przedmiotu zamówienia; Ilość; Cena jednostkowa netto).
W 8 wierszu jest pozycja sumująca: ?Łączna cena ofertowa netto (suma wierszy 1-7 w kol. Nr 4)
9 wiersz odnosi się do podatku VAT.
10 pozycja tabeli to ?Łączna cena ofertowa brutto (suma wierszy 1-7 w kol. Nr 4 powiększona o podatek VAT).
Jak sami pewnie zauważyliście w tabeli brakuje kolumny nr 5 (Wartość netto), stanowiącej iloCzyn ceny jednostkowej danego elementu przedmiotu zamówienia oraz jego ilości (kol. 5 = kol. 3 x kol. 4)
Myślę sobie ?No dobra. Zrobiłem babola, ale może da się to uratować. Może wszyscy Wykonawcy kalkulowali w ten sam sposób?
Pomyliłem się. Okazało się, że oferty były kalkulowane na 2 następujące sposoby:
1) Sposób pierwszy - Cena jednostkowa została przyjęta zgodnie z definicją określoną w art. 3 ust. 1 ustawy o cenach. Następnie Wykonawca dokonywał rachunków, które powinny być przedstawiane w brakującej kolumnie nr 5 ? nie wykazując nigdzie jej wyników.
Następnie w wierszu nr 8 podaje wynik końcowy netto tych rachunków, w wierszu 9 wykazuje VAT, aby na samym końcu podać kwotę brutto.
2) Sposób drugi ? Cena jednostkowa została przyjęta jako cena za określoną w kol. Nr 3 ilość elementów przedmiotu zamówienia danego rodzaju.
W wierszu nr 8 dokonał zsumowania tych pozycji, aby następnie dodać VAT i podać kwotę brutto.
Można stwierdzić, że Wykonawca dokonał kalkulacji ceny oferty zgodnie z załączoną przez Zamawiającego tabelą. Jednak przyjęta ?cena jednostkowa ? nie odpowiada tej ustawowej.
Powyższe sposoby ustaliłem szybko i sprawnie za pomocą excela. Zastanawiam się jednak, Czy nie jest to wada postępowania oraz Czy nie powinienem unieważnić postępowania. A jeśli nie unieważniać to co robić dalej:
- wzywać do wyjaśnień?
- może poprawiać kalkulacje Wykonawców ze sposobu nr 1 na sposób nr 2 ? zgodny z tabelą? Jeśli jednak zacznę to robić to mam świadomość, że ceny tych ofert będą niewiarygodnie niskie i zostaną uznane za rażąco niskie.
Mam nadzieję, że w Czytelny sposób przedstawiłem zaistniałą sytuację.