1

Temat: podwykonawca i korzystanie z zasobów podmiotu trzeciego

W zakresie doświadczenia wykonawca korzysta z zasobu podmiotu trzeciego. Wykonawca wskazuje ten podmiot jako podwykonawcę. Jaki musi być zakres tego podwykonawstwa? Czy jeżeli w zakresie doświadczenia wymagana jest budowa drogi za np. 500 tys. zł, a on wskazuje, ze podwykonawca wykona np. budowę drogi na odcinku 1 km ( a całość jest na  3km), to jest ok?. Czy przeliczać to mniej więcej na kwotę i wymagać, żeby zrobił taki odcinek, który odpowiada kwocie, która była wymagana w warunku?
Podrzućcie jakieś opinie, orzeczenia.

2

Odp: podwykonawca i korzystanie z zasobów podmiotu trzeciego

jeżeli nie opisałaś zasad podwykonawstwa realizowanego przez podmiot trzeci w SIWZ to na podstawie czego i co teraz chcesz wymagać??

3

Ja nie chcę nic wymagać, ale czy to znaczy, że na podstawie samej ustawy, wystarczy, że podmiot trzeci udostępniający doświadczenie, jako podwykonawca wykona cokolwiek i jest ok?

4

Zasada jest taka że podmiot trzeci powinien wykonać taki zakres który pozwoli głównemu wykonawcy "nabrać" doświadczenia w trakcie realizacji tego zadania ale jak to egzekwować w rzeczywistości w odniesieni do dróg - szczerze nie wiem