1

Temat: SZACOWANIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA - KREDYTY???

W budżecie na ten rok mamy zapisanych kilka zadań inwestycyjnych dla których przewidziane są kredyty komercyjne. Obecnie chcemy ogłosić przetarg na kredyt w wysokości 7.000.000 zł na jedno z tych zadań. Daje to wartość zamówienia w wysokości 760.000 zł, czyli poniżej progu 206.000 euro. Ale mamy jeszcze na ten rok zapisane kredyty na inne zadania ale nie ma decyzji żeby te kredyty zaciągać i uruchamiać zadania (może być tak że nie ogłosimy przetargu na roboty więc kredytu też nie będzie potrzeby zaciągać).
1. Czy wartości zamówienia kredytów przyjmujecie osobno na konkretne zadania?
2. Czy też sumujecie wartości zamówienia poszczególnych kredytów i przeprowadzacie stosowne procedury dla tej wartości?       
Jak łatwo się zorientować drugi wariant powoduje, że wpadam w przetargi powyżej progów unijnych sad

2

Odp: SZACOWANIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA - KREDYTY???

ArekS napisał/a:

Jak łatwo się zorientować drugi wariant powoduje, że wpadam w przetargi powyżej progów unijnych sad

Sie mówi trudno... neutral

3

Marko napisał/a:

Sie mówi trudno... neutral

Jak rozumiem nie ma szans na wariant 1.

4 (edytowany przez Marko 2008-02-12 08:19:19)

Oj szanse są wink - tylko że wg mnie bezprawne. Ja bym zsumował i udzielał w częsciach stosownie do wartości całości.
BTW - Intrygujące że u Ciebie wartość dla 7 mln nie przekracza 206 tys ojro jak u mnie dla 5 mln kredytu przekracza tongue - ale to wynika pewnie z okresu spłaty, karencji itd smile

5

Marko ma rację kredyty sa szczególnym rodzajem uslug powtarzajacych się okresowo nalezy sumować. Miałam ten sam problem w ubiegłym roku i wystapiłam z zapytaniem do RIO - opinia jest jasna: sumowac!!!!

6

Marko napisał/a:

BTW - Intrygujące że u Ciebie wartość dla 7 mln nie przekracza 206 tys ojro jak u mnie dla 5 mln kredytu przekracza tongue - ale to wynika pewnie z okresu spłaty, karencji itd smile

Dostałem wyliczenie od finansowego i wyszło 796.000 zł dla 40 rat, WIBOR 3M = 5,75 %, marża 0,1%

dorota26 napisał/a:

...wystapiłam z zapytaniem do RIO - opinia jest jasna: sumować!!!!

Czy masz może tą opinię w formie pisemnej to chętnie bym przeczytał oraz miałbym argument dla Burmistrza i Skarbnicy, bo z osobami które nie zajmuja się na codzień zamówieniami wszystko jest proste i przyjemne. Fax 33-4794361, e-mail:inwestycje2@um.cieszyn.pl. Z góry dziękuję

7

Arek nie kwestinuje w żaden sposób smile - u mnie jest długi okres karencji i długi okres spłąty później stąd też szacowane koszty są wyższe smile

8

ArekS napisał/a:
Marko napisał/a:

Dostałem wyliczenie od finansowego i wyszło 796.000 zł dla 40 rat, WIBOR 3M = 5,75 %, marża 0,1%

dorota26 napisał/a:

...wystapiłam z zapytaniem do RIO - opinia jest jasna: sumować!!!!

Czy masz może tą opinię w formie pisemnej to chętnie bym przeczytał oraz miałbym argument dla Burmistrza i Skarbnicy, bo z osobami które nie zajmuja się na codzień zamówieniami wszystko jest proste i przyjemne. Fax 33-4794361, e-mail:inwestycje2@um.cieszyn.pl. Z góry dziękuję

NIE MA SPRAWY JUŻ CI PRZESYŁAM

9

A CO Z PROWIZJĄ? ta marża niziutka:) ale skoro finansowy tak zrobił...

10

wysłałam miłej lektury - mam nadzieję ze trafi do ciebie:)

11

Trafiło. Dziękuję serdecznie