1

Temat: warunek

pn poniżej progów, rb, chcemy wybudować budynek wartość kosztorysowa 4 mln, kubatura 1900 m3, dofinansowanie -  warunek doświadczenia: "w przeciągu ostatnich 5 lat wykonał co najmniej jedną robotę budowlaną polegającą na remoncie, przebudowie, budowie obiektu kubaturowego o minimalnej kubaturze 1500 m3 za kwotę co najmniej 3.000.000,00 zł. warunek myślę ok ale czy bezpiecznie byłoby np zwęzić ten warunek do tylko budowy nowego obiektu zamiast remontu i wyłączenie np hal i magazynów itp.

2 (edytowany przez eva 2018-04-10 09:26:34)

Odp: warunek

Przykładowo można też dać:
(...) wykonał prawidłowo roboty budowlane związane z budową lub rozbudową obiektów budowlanych kubaturowych o łącznej wartości robót nie mniejszej niż 3 miliony złotych brutto w tym:
-  jedno zadanie o wartości nie mniejszej niż 2 miliony złotych brutto,
- co najmniej jedno zadanie polegające na budowie obiektu budowlanego o kubaturze nie mniejszej niż 1.500 m3 lub rozbudowie obiektu budowlanego o kubaturę nie mniejszą niż 1.500 m3

Z tym remontem to moim zdaniem nie pasuje. Przedmiotem zamówienia jest budowa budynku więc powinno być budowa lub rozbudowa.

3

dzięki, choć jak widzę co się dzieje na rynku (np dziś miałem otwarcie - robota za 2,5 mln złotych a ani jednej oferty) to sie wogule zastanawiam nad warunkami , jak tam u was z przetargami??

4

U mnie to różnie. Końcówka roku to była masakra przetargi powtarzane po 3 razy bo nie było chętnych. Teraz trochę lepiej po kilka ofert jest ale nie zawsze.

5

Z ofertami różnie. Na małe przetargi do 500 tys. mamy oferty, na większe ofert jest mniej i w dodatku są przekroczenia budżetu.

Co do warunków to u mnie ostatnio słychać głosy o poluźnieniu. Np. w powyższym przypadku zapewne wnioskodawca chciałby już jeden warunek - albo kubatura, albo wartość.

Zgadzam się z eva, że remont mi nie pasuje - jest to inny zakres czynności niż rozbudowa czy budowa.