1

Temat: Wypełnianie JEDZ przez członków Konsorcjum

Jak Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie jako Konsorcjum i składający każdy osobno JEDZ mają wypełnić sekcję alfa dotyczącą spełniania warunków bądź nie. Jeden z uczestników Konsorcjum spełnia warunek doświadczenia (posiada referencje na całą wymaganą kwotę) drugi nie posiada referencji na taką kwotę, ale posiada osoby zdolne do wykonania zamówienia. Czy Wykonawca który nie posiada referencji i wypełnia JEDZ dla siebie zaznacza w sekcji alfa "tak" ze względu na to, iż wcześniej zaznacza że ubiega się o zamówienie wspólnie z innym wykonawcą i jako Konsorcjum spełniają ten warunek czy zaznacza odp. "nie"? Będę wdzięczna za pomoc:)

2

Odp: Wypełnianie JEDZ przez członków Konsorcjum

Warunki wypełnia ten który je spełnia w danym zakresie.

3

obaj zaznaczają tak - każdy w swoim zakresie

4

Chyba że wszystkie warunki spełnia jeden, wówczas drugi wpisuje nie.

5

Dziękuje bardzo za pomoc:)

6

Mam identyczną sytuację i już chciałem zakładać wątek, ale natknąłem się na ten temat :-)

Mam wątpliwości co do tego co mówi Marcel, ponieważ w JEDZ nagłówek kolumny brzmi: "Spełnienie WSZYSTKICH wymaganych kryteriów kwalifikacji". Jeśli jeden spełnia część i drugi część, to osobno nie spełniają wszystkich.

U mnie jeden zaznaczył "nie" i rozpisał szczegółowo warunki (nawet tych których nie żądałem jak np. obrót roczny, zatrudnienie), ale nie wypełnił w zdolności ekonomicznej informacji o posiadanych środkach lub zdolności kredytowej.
Drugi za to zaznaczył w sekcji alfa "tak" i nie wypełniał reszty.

Mam jeszcze drugi podobny problem:

Robota budowlana wraz z dostawą materiałów.

Lider zaznaczył, że będzie podzlecał prace ziemne, odtworzeniowe. Zaznaczył oczywiście, że spełnia warunki udziału.

Partner (dostawca węzłów) zaznaczył, że nie będzie nic podzlecał. Zaznaczył również, że spełnia warunki udziału.

Czy te JEDZe mamy sprawdzać jakby osobno czy łącznie?

Pytam, bo jeśli łącznie to obaj chyba powinni zaznaczyć, że będą podzlecać (jako jeden Wykonawca, pomimo że swoją część Partner wykona sam).
A warunki udziału, Parter zaznacza że spełnia, choć sam nie spełnia na pewno bo jest tylko producentem węzłów (ale razem jako Konsorcjum-Wykonawca) spełniają warunki.

Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. :-)

Aha, co robicie w sytuacjach gdy wykonawca zaznaczy w JEDZ odpowiedzi na pytania, na które nie musi odpowiadać.
Na przykład w przetargu nieograniczonym wypełnił mi część V (ograniczanie liczy kwalifikujących się kandydatów). Zostawiacie?

Co z tym zrobić?

7

Hmm, można powiedzieć że rozumiem, w przypadku konsorcjum JEDZE oceniasz łącznie pod kątem spełniania warunków.

8

Marcel - pokażę na przykładzie o co mi chodzi :-)

W sekcji alfa jest mowa o spełnianiu WSZYSTKICH warunków udziału w postępowaniu. Nie bez powodu jest tam do zaznaczenia opcja"nie".

Przykład: lider ma doświadczenie i ludzi, a partner konsorcjum na zdolność kredytową.
Waszym zdaniem obaj mogą zaznaczyć w sekcji alfa "TAK"?

A nie powinni obaj zaznaczyć "NIE" (wszak żaden z nich osobno nie spełnia WSZYSTKICH warunków udziału), a następnie powinni szczegółowo wypełnić te warunki, które każdy z nich spełnia. Pierwszy wypełni rubryki dot. doświadczenia i ludzi, a drugi zdolności finansowej.

Jak powinno to prawidłowo wyglądać w przypadku Konsorcjów?

9

Pozwolę się podpiąć pod temat. Zamawiający wymagał, aby wykonawcy w JEDZ zaznaczyli odpowiedź tylko w sekcji alfa (spełnienie wszystkich kryteriów kwalifikacji).
JEDZ złożyło dwóch członków konsorcjum - Lider w swoim JEDZ wskazał w sekcji alfa odpowiedź ,,tak", natomiast Partner nie wskazał nic. Co w takiej sytuacji powinien zrobić Zamawiający ? Czy odczytywać to jako wykazanie warunków tylko przez Lidera i uznać, czy wezwać do uzupełnienia JEDZ przez partnera ?