1

Temat: Brak maila i faxu w ofercie

Proszę o pomoc. Wykonawca nie podał mi w ofercie do kontaktu ani maila ani faxu. Już widzę, że będzie wzywany do uzupełnienia dokumentów, potem jeszcze informacja o wyborze oferty. Jak dzwoniłem obiecał że prześle mailam mail do siebie, ale zważywszy że jest ostatni to nie ma jak widzę chęci i maila nie dosłał. Teraz zostaje mi wysyłanie listów sad Czy muszą to być listy ze zwrotkami, bo chcę jak najszybciej zakończyć postępowanie i chciałbym mu konkretną datę wpisać na dostarczenie dokumentów, a domyślam się że z poczty tez szybko listu nie będzie odbierał.

2

Odp: Brak maila i faxu w ofercie

Wysyłasz i od tego dnia liczysz terminy, ze zwrotką bezpieczniej ale nie musisz na nią czekać tylko procedujesz od dnia wysłania - z terminami.

3

A nie będzie to głupio wyglądało jak dam termin na uzupełnienie np. do 18.04 a odbierze list np. 25.04  albo i później ?

4

Z tym 18.04 to przesadziłem ale np. 20.04

5

Dlatego trzeba przewidzieć odpowiedni termin, przewidzieć czas doręczenia przez pocztę.

6

Przepraszam, ze męczę....
Ale jak przyjdzie listonosz i przyniesie list 20.04, tylko nikogo nie zastanie w domu i zostawi awizo, a ja wyznaczę termin na uzupełnienie 23.04, gdzie wykonawca odbierze list z poczty 24.04 to czy będzie ok ?

7

A nie lepiej zadzwonić do wykonawcy by podał telefonicznie adres mailowy.

8

Zawiadomienie jest równoznaczne z przesłaniem i od dnia następnego  liczymy termin, niestety w przypadku poczty ten termin trzeba dać nieco dłuższy niżeli  w przypadku przesłania faksem czy email.
A więc zamiast np. 3 dni na uzupełnienie trzeba dać tych dni np. 6.
To że go nie ma nie jest dla Wykonawcy żadnym usprawiedliwieniem bo awizo też może nie podjąć a zwrotka przyjdzie dopiero po ok. 2 tygodniach.

9

To jeszcze pociągnę ten wątek.
Wykonawca telefonicznie podaję mi adres e-mail. Ale to jest tylko telefonicznie, więc jak mu wyślę wezwanie na tego maila i nie złoży dokumentów a następnie go odrzucę to może mieć pretensje. I co wtedy, nic nie mam "na papierze" rozmów telefonicznych póki co nie nagrywam smile

10

tonek, spisujesz notatkę z rozmowy telefonicznej a po wysłaniu maila drukujesz potwierdzenie wysłania i już masz aż dwa "papiery" które wpinasz do dokumentacji. Ja czasem z tego typu wykonawcami postępuję jeszcze inaczej. Często adresy mailowe wykonawców można znaleźć w internecie na różnych stronach reklamowych lub w wynikach innych postępowań. Wysyłam im wówczas wezwania na ten adres.

11

tonek, za bardzo panikujesz, wysyłaj i po kłopocie, marekw2 też dobrze radzi o notatce.

12

Dziękuję za wszelką pomoc i słowa otuchy smile
Znalazłem firmę w internecie, wysłałem, a właściciel był tak miły, że mi potwierdził otrzymanie maila swoim imieniem i nazwiskiem.
Chciałem się troszkę usprawiedliwić tym, że jestem świeżo po korekcie, za rzecz, za którą do tej pory nie było korekt, więc jestem przewrażliwiony.

13

tonek napisał/a:

Dziękuję za wszelką pomoc i słowa otuchy smile
Znalazłem firmę w internecie, wysłałem, a właściciel był tak miły, że mi potwierdził otrzymanie maila swoim imieniem i nazwiskiem.
Chciałem się troszkę usprawiedliwić tym, że jestem świeżo po korekcie, za rzecz, za którą do tej pory nie było korekt, więc jestem przewrażliwiony.

a można wiedzieć za jaką rzecz?

14

Nie precyzyjne określenie równoważności, gdzie w projekcie były nazwy własne. Korekta 10%

15

dlatego ja ostatnio kazałam wywalić projektantowi wszystkie nazwy własne  z przedmiaru..

16

powodzenia, jak dokumentacja ma z 500 stron żeby coś nie umknęło

17

to jaki zapis w siwz o równowaznosci proponujesz?

18

nie ma bezpiecznego zapisu

19

lubie to!

20

za to wprowadziłem kary umowne dla projektantów za wpisanie nazwy wink

21

jo napisał/a:

za to wprowadziłem kary umowne dla projektantów za wpisanie nazwy wink

czyli za nałożoną korektę płaci projektant?:-)

22

nie za korektę, tylko za stwierdzenie że w opisie jest nazwa własna bez równoważności (bardziej ma działać jako straszak)

23

chętnie skorzystam z tym zapisów możesz je tutaj wrzucić, w sensie te zapisy dot. kar umownych

24

"1.5.    za naruszenie wymogów przewidzianych w przepisach art. od 29 do 31 ustawy Prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004r. (tj. Dz. U. z 2017, poz. 1579 ze zmianami) dotyczących opisu przedmiotu zamówienia -  600,00 zł za każde stwierdzone naruszenie"

25

dzięki