1

Temat: PN czy zapytanie o cenę?

Witam po dłuższej przerwie.

Nasza organizacja pożytku publicznego otrzymała dofinansowanie z urzędu marszałkowskiego na remont budynku.

Zadanie obejmuje:
1.demontaż  starej windy, zakup i montaż nowej.
2. wymianę opierzenia naprawę dachu i malowanie elewacji.

Z szacowania wynika, że koszt wymiany windy to 115 000 zł zaś  roboty remontowe to 38 000 zł.
Obiektywnie patrząc rozdzieliłbym oba zadania i ogłosił na nie osobne postępowania.
czy zastosować PN czy zapytania ofertowe?

2

Odp: PN czy zapytanie o cenę?

Wartości netto czy brutto?

3

brutto

4

jak  vat 23 % to nawet przy sumowaniu jesteś poniżej przetargu, pytanie tylko czy nie trzeba zachować zasady konkurencyjności (bazy konkurencyjności)

5

w umowie z marszałkiem mam zapis" wydatkowanie w sposób racjonalny z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa  w szczególności pzp przy zastosowaniu miary szczególnej staranności podczas wydatkowania tych środków"  oraz " wnioskodawca zobowiązuje się do realizacji zadania zgodnie z wymogami ustawy Prawo budowlane".

Jeśli patrzeć podmiotowo to pzp nas nie obowiązuje, jeśli spojrzeć przedmiotowo - to fakt  umowa wspomina o pzp lecz łącznie wartość netto jest poniżej 30 000 euro.
Mam tylko dylemat co mówi ustawa o robotach budowlanych - czy mogę to zrobić w formie zapytania ofertowego? wiele gmin w Polsce tak robi i to realizując remonty finansowane np. z ministerstwa rodziny - ale czy to jest jakaś wykładnia?
no i czy mogę rozdzielić te postępowania na dwa oddzielne?

6

Razem oszacuj, jedno postępowanie z podziałem częściowym, sprawdź czy zapytania nie musisz ogłosić w bazie konkurencyjności.

7 (edytowany przez Amadeuss 2018-04-25 12:47:07)

umowa z marszałkiem nic o bazie nie wspomina, zaś przyznane środki pochodzą z PFRON a nie z funduszy UE więc też nie podlegają publikacji w bazie - tak myślę ...

8

To ok, a więc postępowanie do 30 000 ojro z podziałem na części i do przodu big_smile