1

Temat: pełnomocnik zamawiającego

Hi:)  mam ciekawy problem i interesuje mnie Wasze zdanie ,otóż: .....pewna spólka będaca zamawiającym powołała do przeprowadzenia  postępowania kilku pełnomocników(kilka gmin)Postępowania będą ogłaszane przez każdą gminę osobno dla swojego zakresu. Przedmiotem zamówienia jest opracowanie dokumentacji projektowej w zakresach właściwych dla tych gmin (kanalizacja sanitarna) Jednocześnie przyjęli(spółka jako zamawiający) ,że wartoscią szacunkową tego zamówienie nie jest wartość łączna dla każdej części tylko każda częśc osobno ,wobec czego wiadomo poniżej progów ,procedura uproszczona . Co o tym sądzicie, słusznie czy nie bo mam wątpliwości sad

2

Odp: pełnomocnik zamawiającego

Kto płaci?

3

Spółka(zamawiający) płaci wybranemu wykonawcy, gminy sa pełnomocnikiem do przygotowania i przeprowadzenia postępowaniazgodnie z art 15

4

Spółka ma dotacje na ten cel z Unii

5

Pytałem z ciekawości bo gdyby płaciły gminy to... smile Ja bym sie skłaniał do przyznania racji przyjętemu podziałowi i traktował jako osobne roboty budowlane. W czym sie przejawiają Twe wątpliwości Madziulku? Może z polemiki wiecej nam wyniknie smile.

6

wiesz ,ja uważam ,że wartościa szacunkową jest wartość tych wszystkich części dla poszczególnych gmin. I wogóle nie rozumiem dlaczego powołali do tego kilku pełnomocników(każda gmina osobno) skoro jest to jedno zamówienie

7

i to nie my płacimy , umowa potem jest zawierana pomiedzy spółką a wykonawcą. Cały czas zastanawiam się jaką wartość przyjąć jako szacunkową  sad

8

właściwie to ten problem ma zamawiający(ta Spółka)

9

Z czego można wysnuć wniosek że jest to jedno zamówienie?

10

ups smile inaczej : przedmiotem zamówienia jest opracowanie dokumentacji projektoewj dla następujących zakresów.....(tutaj wpisane dla jakich)...tak brzmi  zapis i teraz Zamawiający określa wartośc czacunkową na podstawie 32.4? sorki to naprawdę zawiłe staram się w miarę jasno opisać smile

11

pogubiłam się ,to po urlopie smile

12

ja uważąm ,że zlecając przeprowadzenie tego postępowania zamawiający powinien przyjąć za wartośc szacunkowa wartości wszystkich zakresów

13

Hmmm, wiesz - wszystko zależy od tego czy przyjąć późniejsze roboty budowlane jako jedną czy też budowe kanalizy w każdej gminie traktować oddzielnie. Tak bym kombinował. Bo jeśli przyjąć oddzielnie to bym nie sumował - np. robie kilka dokumentacji na drogi w ciągu roku to nigdy ich nie sumuje bo każda droga bedzie oddzielną robotą budowlaną - tyle że w takim przypadku granica roboty jest oczywista a tutaj... Kategorycznej odpowiedzi boje sie udzielić

14

no właśnie ,oni sami jeszce nie wiedzą jak będa potem wygladały roboty budowlane ,ja jednak  zsumowałabym te zakresy z gmin jako 1 wartość ale wtedy czeka mnie ukochana Unia Europejska smile

15

a ja chce pojechać w góryyyyyy smile

16 (edytowany przez Marko 2008-02-12 13:00:58)

Jedno jest pewne - z punktu widzenia ostrożności procesowej bedziesz mogła spać spokojnie smile A poza tym co to dla Ciebie (starej zamówieniowej wygi tongue - to komplement ma być wink ) unijny przetarg:)

17

zdziwyłbyś się baaardzo jaki krótki mam staż jako wyga wink

18

ale thanks smile ... smile  4U  smile

19

Oj wiesz nie długość stażu decyduje o fachowości smile - a już na pewno nie wyłącznie, ale zasiałaś ziarno ciekawości co do tego krótkiego stażu wink.

20

za żadne skarby tutaj tego nie napiszę wink smile

21

A na PW ? tongue Dyskrecja gwarantowana wink

22

moment, co to jest PW  Marko ???

23

Prywatna Wiadomość - ale na tym forum to chyba tylko maile sie wysyła...

24

GG 4391083 smile

25

fajnie sobie dyskutujecie ale temat jest naprawdę ciekawy, więc pozolicie że się wtrącę?
art. 15 nie służy obchodzeniu ustawy, a w Twoim przypadku madziulek to trochę na to wygląda - zamawiający może powierzyc owszem ale tak jak przypuszczasz wartość powinien zsumować - z tego co piszesz wywnioskowałam że jest to kanalizacja sprowadzająca ścieki do jednej oczyszczlni. każda z gmin mogłaby zrobić postępowanie tylko dla siebie i wtedy dzielenie byłoby ok. albo powierzyć wykonanie postępowania w swoim imieniu spółce - spółka byłaby tym pełnomocnikiem - sytuacja odwrotna jest (nie wiem, może się mylę) ale tochę podejrzana - chba że jest jakies dobre uzasadnienie?