1

Temat: Szacowanie na inspektora

Wracam jeszcze raz do szacowania wartości na inspektora nadzoru. Czy szacujecie inspektorów jeżeli zamówienia są na różne branże? Ja przy zamówieniach np. na budowę kanalizacji i remonty dróg szacuję osobno, ponieważ wymagam innych uprawnień od inspektorów w przypadku budowy drogi, a innych w przypadku budowy sieci i twierdzę, że nie zachodzi tu tożsamość przedmiotowa i wykonawcy. Teraz potrzebuję inspektora na remont boiska i rozbudowę/budowę budynku. Czy w przypadku zamówień na inspektorów nadzoru połączylibyście to? Oczywiście roboty są finansowane z innych źródeł i są to odrębne obiekty budowlane, niezależne od siebie.

2

Odp: Szacowanie na inspektora

Osobno.

3

jeżeli te same uprawnienia to razem

4

A tak zapytam z czystej ciekawości (do jo) czy wszystkie drogi  w trakcie roku (szacujesz) łącznie nadzory?

5

tak, na te które wiem że będę robił na początku roku to razem, jak coś w środku roku dojdzie to osobno (ale na szczęści  za dużo robót nie robimy i nie zdarzyło mi sie jeszcze przetarg na inspektora na drogi robić)

6

Czyli już na początku roku wybierasz inspektora na cały rok?

7

Może przyda się;

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/wartosc-zamowienia-art-32-ust-2/szacowanie-wartosci-zamowienia-na-uslugi-nadzoru-inwestorskiego

8

Marcel napisał/a:

Czyli już na początku roku wybierasz inspektora na cały rok?

na ten zakres który mam na początku roku dla dróg

9

No właśnie z tymi inspektorami to jest problem. To co przytoczyłeś wadialny oczywiście czytałam wcześniej, ale to jest całkiem inny przypadek, bo jest w ramach jednego projektu, a umowy zawarte były w tym samym dniu.
Marcel masz jakieś opinie/orzeczenia na to, że ma być oddzielnie- poczytałabym:)

10

Weronika, to nie jest tak, że ma być szacowane razem lub osobno.  Tak jak napisałaś w pierwszym poście, każda branża wymaga odrębnego podejścia. Nawet w zakresie tej samej brańży nie łączył bym w jedno postępowanie inspektora do inwestycji za kilkanaście mln z takim, którego chcę zatrudnić do nadzoru nad remontami dróg. Oczywiście jeżeli wiem, że w ciągu roku mam do wyremontowania np 100 km dróg to rozsądnie i tanie bedzie zlecic to jednej osobie niż na każdy odcinek osobno.