1

Temat: plan zamówień a realizacja

W planie zamówień wpisano zakup komputerów o szacunkowej wartość 200 000,00 zł. Wpłynął teraz wniosek o zakup komputerów za ok. 100 000,00 zł. Nie wiadomo czy otrzymamy dodatkowe środki na dalsze zakupy komputerów, w budżecie nie mamy ich zapisanych. Czy robić przetarg - bo tak było w planie, czy olać plan i robić poniżej 30 000 euro?

2

Odp: plan zamówień a realizacja

to na podstawie czego ujęliście 200 tys  w planie jeżeli nie mieliście w budżecie??

3

Dziwna sprawa,zakładacie zakupy a więc już z góry je planujecie!, a funduszy brak?

4

to moze teraz zmiana planu  z 200 na 100 przez osobe skladajaca plan na komputery? i wtedy robisz pon. 30 tys euro

5

zgadzam się z Martą

6

Po zamieszczeniu planu była zmiana budżetu, ale nie zmieniłam planu.

7

kaskaa napisał/a:

Po zamieszczeniu planu była zmiana budżetu, ale nie zmieniłam planu.

No i słusznie. Nie trzeba. Jak nazwa wskazuje - plan zamówień - nie jest traktowany jak rzeczywiste zadanie, które przyjdzie do realizacji po zmianie w budżecie.

8

Marcel napisał/a:

Dziwna sprawa,zakładacie zakupy a więc już z góry je planujecie!, a funduszy brak?

Marcel , nie wiem jak Ty ale ja tak mam w 4/5 przypadków. Być może duże lub małe lecz bogate samorządy mają na tyle wysoką pewna cześć  budżetu, że mogą sobie planować wydatki na tej podstawie. Moja macieżysta instytucja, Park Narodowy, żyje głównie dzięki różnorakim dotacjom, które być może dostaniemy a może nie. W plan zamówień wpisujemy więc kwoty ze złożonych lub planowanych do złożenia na dany rok wniosków. Z realizacja potem bywa różnie.