1

Temat: poleganie na zdolnościach technicznych lub zawodowych

jeżeli wykonawca w formularzu ofertowym nie podał podwykonawstwa i nie dał do oferty zobowiązania podmiotu trzeciego do oddania do wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia, to czy później np. na etapie wezwania go do dokumentów z art. 26 ust. 2 może mi wykazać, że będzie polegał na podmiotach trzecich np. podłączy zobowiązanie. Wiem, że to nie na tym etapie bo powinien np. dać już zobowiązanie do oferty, ale czy taka sytuacja może mieć miejsce w późniejszym etapie postępowania. Pytam się hipotetycznie.

2

Odp: poleganie na zdolnościach technicznych lub zawodowych

Nie jest dopuszczalne, ażeby wykonawca samodzielnie wykazujący spełnianie warunku na etapie składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, na etapie późniejszym (uzupełnianie dokumentów) powołał się w tym względzie na potencjał podmiotu trzeciego.

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/relacja-art.-22a-ust.-6-do-art.-26-ust2.-3-ustawy-prawo-zamowien-publicznych

3

raczej nie

4

Nie.

5

wywołałam wilka z lasu. Podobno wykonawca którego oferta jest najkorzystniejsza, zapomniał dostarczyć zobowiązania podmiotu trzeciego. Z oferty nie wynika nic że będzie korzystał z podmiotu trzeciego, zrobię ranking wezwę na 26 ust.2. A wykonawca może mi dodatkowo dać zobowiązanie. Kiedy zobowiązanie uzupełniamy na 26 ust. 3

6

nie wskazał ani nie dołączył zobowiązania. W zakresie oświadczenia dot, podmiotu na którego zasoby się powołuje się wykonawca też nie wypełnił, zostawił puste miejsce. Poczytałam i macie w 100 % racje, opisany przypadek nie uzupełniam, nawet nie mogę skorzystać z art. 22a ust. 6.  Musi teraz wykonawca sam wykazać spełnienie warunku na 26 ust. 2.  Trudna sprawa na warunek  zdolności technicznej/zawodowej ma wykazać zdolność do zapewnienia ochrony informacji niejawnych. Jeśli teraz na wezwanie 26.2 wykonawca da mi zobowiązanie i resztę dokumentów  to ja chyba nie badam, ani nie wyjaśniam ani uzupełniam tylko wykonawcę wykluczam na 24 ust. 1 pkt 12 a ofertę odrzucam na 89 ust. 1 pkt 5) Zamawiający odrzuca ofertę, jeśli została złożona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu.  Dobrze myślę

7

Jeśli jest leasingodawca w konsorcjum z dostawcą pojazdu to warunek wykaz dostaw składa bank osobno i dostawca osobno?

8

Jeden wykaz ale wspólnie.