1

Temat: Sumowanie zamówień w trybie "zaprojektuj i wybuduj".

Mam ogromne wątpliwości, co do tego czy sumować zamówienia realizowane w ramach projektu dofinansowanego z UE. Wartość całego projektu 150 000 000,00 zł.

Projekt ten dotyczy modernizacji zakładu gospodarowania odpadami. W ramach modernizacji ma być przeprowadzonych m.in. 7 postępowań w trybie ?zaprojektuj i wybuduj?, dotyczących specjalistycznych urządzeń, które znajdą się na wyposażeniu zakładu (waga najazdowa, sortownie odpadów, kompostowniki, fermentarnie, podczyszczalnia ścieków) Wartości poszczególnych zamówień wahają się w przedziałach od 200 000,00 zł do 32 000 000,00.

Mam wątpliwość, co do tych zamówień, które teoretycznie mogłyby być udzielanie w procedurze krajowej.
Czy zamówienia na te RB należy wszystkie zsumować, kierując się pojęciem ? obiektu budowlanego? Funkcjonalnie - zakład gospodarki samodzielnie spełnia swoja funkcję gospodarczą...

Czy w każdym przypadku badać podobieństwo przedmiotowe, funkcjonalne i czasowe każdego z zamówień?Z drugiej strony...zamówienia dotyczą szerokiego zakresu urządzeń...od zupełnie różnych wykonawców...

2

Odp: Sumowanie zamówień w trybie "zaprojektuj i wybuduj".

jeśli nie ma tożsamości podmiotowej to nie szacowałabym razem

3

RB na jednym obiekcie. Ja bym łączył.

4

Zależy ile w tym dostaw a ile r. budowlanych, to że jest objęte jednym wnioskiem nie znaczy że ma być wszystko razem.

5

Trzeba sprawdzić które z zadań stanowią RB (wykaz rozporządzenia). Wszystkie RB łączyć.

6

Tak jak Jarosław.

7

Bardzo dziękuję za pomoc.
Co kilka głów...to nie jedna...myślę, że sumowanie RB na obiekcie budowlanym nie będzie wymagało specjalnej obrony w razie jakichś wątpliwości kontrolujących i jest rozwiązaniem najrozsądniejszym smile