1

Temat: Wysokość zabezpieczenia jako dodatkowe kryterium

Zastanawiam się nad możliwością ustalenia wysokości zabezpieczenia jako dodatkowego kryterium.
Dokładnie:
- cena 60%
- długość gwarancji 20% (ze zrównaniem rękojmi z okresem gwarancji)
- Wysokość wniesionego zabezpieczenia - 20%.
Myślałam o przyznawaniu dodatkowych punktów za każdy dodatkowy 1% zabezpieczenia.
- jest związany z przedmiotem zamówienia,
- związany z jakością wykonanych robót.

Najchętniej zaryzykowałabym zaoferowanie wysokości zabezpieczenia powyżej ustawowego maximum, czyli powyżej 10 %.
Ustawa mówi: "Zabezpieczenie ustala się w wysokości do 10 %"
Ustaliłabym Wysokość zabezpieczenia - 10%, a punktowała to co wykonawca zaproponuje powyżej.

Co myślicie o ustaleniu wysokości zabezpieczenia jako kryterium (nawet w granicy ustawowej do 10%)?
A co o wprowadzeniu tego kryterium powyżej 10%?

2

Odp: Wysokość zabezpieczenia jako dodatkowe kryterium

absurdalne pomysły (to kryterium), a jeszcze z tym powyżej 10 % to już całkiem pojechałaś

3

Może i absurdalny. Ale dający więcej niż gwarancja na poziomie 40%, albo jeszcze głupsze terminy płatności faktury, czy termin wykonania zamówienia.

Gwarancja 40% sprawdza się na dużych inwestycjach. Robiłam ostatnio 2 małe postępowania (ok. 200 tyś.) z kryteriami 60% cena, 40% gwarancja. I w obu przypadkach musiałabym wybrać ofertę najdroższą. Każdy rok dodatkowej gwarancji "kosztował" ok. 50 tyś . zł.

4 (edytowany przez Olek 2018-06-07 08:00:18)

1. Zabezpieczenia powyżej 10% bym nie stosował. Wg mnie 10% to maksymalnie co możesz żądać od Wykonawcy, nawet jak on oferuje więcej.
2. Może zamiast tego kryterium przyjmij: wysokość kar umownych (np. za opóźnienia). Osobiście jeszcze nie stosowałem, ale widziałem to w przetargach i pomysł wydaj mi się trafny - jest związany z przedmiotem zamówienia, wpływa na jakość robót.
Ktoś to zaoferuje kary na najwyższym poziomie zapewne będzie starał się wykonać pracę w terminie.