1

Temat: stara sprawa- ryczałt a wykonawca zrobił mniej

Wynagrodzenie ryczałtowe, wykonawca zrobił mniej. Nie ma nic w umowie odnośnie zmian wynagrodzenia. Płacimy mu całość, czy obniżamy? Gdyby zrobił więcej to ok- płacimy ryczał:), ale czy kontrola nie zarzuci nam, że zapłaciliśmy całość, a wykonanie było mniejsze. Nie miałam nigdy takiej sytuacji- zawsze było więcej.

2

Odp: stara sprawa- ryczałt a wykonawca zrobił mniej

jeśli zmiana jest korzystna dla zamawiającego to czemu jej nie dokonać?

3

W razie niewykonania przez przyjmującego zlecenie wszystkich robót, za które w umowie określone zostało wynagrodzenie ryczałtowe, podlega ono proporcjonalnemu obniżeniu, stosownie do zakresu niewykonanej części, co nie przekreśla ryczałtowego charakteru tego wynagrodzenia (zob. wyroki z dnia 16 sierpnia 1972 r., III CRN 202/72, z dnia 29 stycznia 1985 r., II CR 494/84, z dnia 25 marca 2015 r., II CSK 389/14).

4

Jak najbardziej, należy obniżyć za części prac niewykonanych.

5

zależy czego wykonał mniej???
nie jest to wynagrodzenie obmiarowe, więc ryzyko wykonanej ilość rozkłada się na obie strony hmm

6

No oczywiście że tak, mowa tutaj o elementach nie wykonanych, a nie np. mniej metrów ułożenia rur, czy kabli smile

7

Marcel napisał/a:

No oczywiście że tak, mowa tutaj o elementach nie wykonanych, a nie np. mniej metrów ułożenia rur, czy kabli smile

jak najbardziej smile

pytanie mało precyzyjne...

8

Macie rację, mało precyzyjne. Chodzi mi bowiem o inwestycję liniową i mniejszą ilość wykonanych mb sieci wodociągowej. Powodem nie była wina wykonawcy, ale drobne przesunięcia sieci w zakresie danej działki. Przy kilku takich działkach wychodzi np. na całości 25 mb mniej danej średnicy rur w kosztorysie powykonawczym. Myślę, że jeżeli w tej sytuacji rur o innej średnicy było więcej i ostatecznie wychodzimy na kwotę wyższą to ok. A co, gdy na skutek takich przesunięć w kosztorysie powykonawczym jest kwota mniejsza niż ryczałt?